Oogsttuin de Plukheyde
Bestel in oogsttuin de Plukheyde

Groenten, kruiden en kleinfruit bestellen


Als deelnemer van de Plukheyde krijg je iedere week toegang tot het actueel assortiment plukrijpe seizoensproducten. Bestellen kan doorlopend, maar slechts tot 20u de avond voor je afhaalt én niet tussen vrijdag 21 en zondagavond 22 uur. Dan plaatst boer Koen immers het aanbod voor de komende week online.

Kies hieronder voor het basispakket en laat je verrassen door de boer OF kies voor het basispakket aangevuld met zelf te bepalen extra’s OF stel volledig zelf je pakket samen. Het basispakket kan 1x/week worden besteld, zelf samengestelde pakketten kunnen 2x/week worden besteld.

Afhaalmomenten: woensdag en vrijdag van 18u tot 20u30 en een bestelling voor vrijdag KAN ook zaterdagochtend van 9u tot 11u afgehaald worden


TOON ENKEL WAT BESCHIKBAAR IS

Basispakketten

Basispakket

Deze week (wk49) loopt van 05 tot 10 december.



Voor zij die zich het bestellen makkelijk willen maken en vertrouwen op de keuze van de boer stel ik sinds half juni terug een basispakket samen.



Kies je hiervoor, dan mag je altijd aanvullen met extra groenten of kruiden uit de rest van het actuele Plukheyde aanbod.



Groe(n)tjes boer Koen





Wat is een basispakket? Dat komt zowat neer op de keuze van de boer volgens het seizoen en met minstens één of twee 'specialekes van de week'.  In een basispakket zitten steeds 6 tot 7 diverse groentjes waarvan ik de hoeveelheid in jouw pakket zal matchen met het aantal personen dat hoort bij jouw specifieke inschrijving. Eén portie ervan aanduiden is dus voldoende en als je bv met 2 volwassenen en 1 kindje inschreef geef ik 1 savooi deadon, 3 porties prei, 1 chinese kool, ... mee. Doel is voldoende van elke groente voor jouw gezin om een week te vullen.





Wil je naast de (deze wk49) 7 groentjes nog extra's bestellen van iets dat niet in het basispakket zit, dan mag dat gerust. Klick voor die producten wél het aantal specifiek gewenste porties aan !





Welke 7 groenten zitten er in het basispakket deze week (wk49)? Savooi deadon, palmkool, chinese kool; prei, yacon, sla babyleaf en suikerbrood.



Groe(n)tjes boer Koen


Koolgroenten

broccoli steel

Ik had graag iedereen deze week (wk45) broccoli kunnen aanbieden, maar heb woensdag bij de oogst gemerkt dat ik er net te weinig zal hebben. Vandaar dit alternatief!



Immers, de broccoli stelen van de exemplaren die ik gisteren afsneed zijn eigenlijk ook super materiaal om in de keuken te gebruiken en bevatten vaak nóg meer smaak dan de broccoli zelf!





1 portie = 1 steel, goed voor 1 persoon. Ben je met meerdere in je gezin, pas voor dit product dit aantal dan gerust toe.





PS er staat een tof receptje + mooi verhaal over de broccoli steel op onze blog zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=29


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool classic

Deze week (wk41) nog één nakomer witte bloemkool.



De eerstvolgende witte bloemkolen zullen er pas zijn eind maart, begin april 2022...





Bij bloemkool is 1 portie altijd = 1 stuk (en deze zijn goed voor 3 personen)


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool groen

Er zijn nog een 4tal absolute nakomers voor vrijdag beschikbaar zag ik tijdens de oogst gisteren...





Bij bloemkool is 1 portie altijd = 1 stuk (goed voor 3 tot 4 personen)


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool oranje

Nog een 3 tal stuks deze week (wk32)



Enkele keren per jaar voorziet de Plukheyde wat extra kleurvariatie op je bord.



Deze mooie donkergele (cheddar) bloemkool vind ik persoonlijk bij de mooiste en is verder even zacht van smaak als de witte...





1p = 1 stuk goed voor 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

bloemkool paars

Deze week (wk31) zijn er denk ik nog een 2tal nakomertjes van deze paarse bloemkool.



Deze paarse bloemkool, blijft paars na koken en je kan er dus leuke kleurencombinaties mee op tafel toveren :)





1p = 1 stuk, goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

boerenkool

Onze boerenkool staat echt mooi en is ruim beschikbaar! Na het koude weer van de afgelopen dagen zal de kool ook nog wat zoeter/lekkerder zijn.



Blijft normaal ook beschikbaar tot begin april 2022 en wordt alleen maar lekkerder als het kouder wordt, want dan zetten de suikers in de bladeren zich om naar een zoetere vorm.





Nieuwe receptjes: met dank aan Suzanne, Sabine en Inge, ook voor de foto's




  1. Gezonde hapjes, zie pag2 op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=76

  2. Boerenkool-spinazietaart met ricotta en tonijn (zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=72)

  3. fijn snijden tot chips (zie ook foto), wassen en drogen !!, olie op spuiten, zout of kruiden naar keuze, even (max 10 min, net voor bruin worden) de oven in op 180°C, klaar !

  4. Deze chips kan je ook verbrokkelen in verschillende soepen !!

  5. Mixen met banaan tot smoothie = lekker en gezond ontbijt !!!

  6. Blancheren en invriezen om stukjes van het bevrozen blokje af te snijden voor sporadisch gebruik is erg handig !!!!

  7. Fijn snijden en blancheren en stoven in room zoals je met spinazie zou doen... SUPER !!!!!





1p = 5 grote bladeren, zéker goed voor 1 persoon


boerenkool paars

M'n plantgoedleverancier heeft per ongeluk één plant boerenkool paars gestopt in een koolrabireeks...



Wie dus (buiten het seizoen) nog es boerenkool wil eten, ga je gang



Bruikbaar in stooofscholtels, puree, quiche, ...





1 portie = 6 bladeren of een groeitop, zeker voldoende voor 1 persoon


Momenteel niet beschikbaar

broccoli

Deze week (wk47) zijn er nog een 3tal broccoli's beschikbaar.



Jammer genoeg zijn er in deze reeks heel veel broccoli's geïnfecteerd door koolgalmug waardoor er heel veel planten zijn waarin géén kool is ontwikkeld. Daarom heb ik er niet genoeg voor iedereen. Sorry, hier was de natuur te sterk...





1 portie broccoli = 1 stuk, goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

broccolini rood sprouting

De laatste 10tal porties van dit voorjaar!



Het is een broccolisoort die kleine paarse scheuttopjes maakt, een beetje vergelijkbaar met koolscheuten, maar dan vaster. Elk scheuttopje lijkt op een mini broccoli op een lang steeltje dat je zeker mee kan eten.



Een echte delicatesse in de wok!





1 p = 5 scheuttopjes (goed voor 1p)


Momenteel niet beschikbaar

koolscheuten

Deze (wk17) vermoedelijk de laatste week beschikbaar.



Dit product ontstaat op palm- en boerenkool alsook spruitplanten die na de winter bijna einde productie zijn en door de lengende dagen + de stijgende temperaturen 'doorschieten' en dus bloemstengels vormen = koolscheuten.



De smaak is lekker zoet en het zijn erg krokante/sappige steeltjes waarvan het gebruik gaat van rauw in een slaatje, maar even goed perfect in je wok kan. Zelfs de bloemetjes zijn eetbaar en kunnen gewoon mee in de pot of meer nog, instaan voor extra garnituur vlak voor het opdienen!





Recepttip: http://madamezsazsa.blogspot.com/2014/03/lang-leve-de-kool-seg.html daaruit blijkt zowel heel lekker als verse knabbel, in slaatjes of in de wok!





1p = 10 bloeistengels (zeker goed voor 1 persoon)


Momenteel niet beschikbaar

chinese kool

We zijn eind september gestart in een erg mooi gegroeide en frisgroene reeks chinese kolen. Ze zijn ondertussen ook al een tijdje afgeschermd tegen de vrieskoude, maar deze week snijden we vermoedelijk de laatste stuks aan​.





1 portie = 1 stuk, minimaal goed voor 2 tot 3 personen





Recepttip: Gewoon lekker rauw fijngesneden of een klassieker in de wok!


koolraap rutabaga

Uiterlijk niet de meest sexy groente, maar zeker een erg veelzijdige! Bruikbaar in soep, stoofschotels, groentelasagna. Je kan er ook rosti's mee maken of ze raspen in slaatjes...



Bewaart ook super, zelfs na snijden, dus je hoeft niet alles in een keer te gebruiken! 





Recepttips: Maakt een soep wat dikker en 'flourig', koolraap is ook zeer geschikt voor stoven: snel klaar en zacht van smaak, of in combinatie met andere groenten zoals schorseneer, yacon, biet, wortel, raap, ... En last but not least, je kan er rosti's van maken of groentenvellen van snijden voor een lasagna





1p = 1 stuk, goed voor 3 tot 4 personen


koolrabi paars

We zijn begin oktober gestart in een nieuwe en tegelijk de laatste reeks van dit oogstseizoen!



Paarse koolrabi groeit iets trager dan de witte en is daarom wat vaster van structuur...





Koolrabi is een heeel gezonde en ook lekkere groente die je op heel veel manieren kan klaarmaken! 





1 portie = 1 koolrabi (goed voor 2personen)


Momenteel niet beschikbaar

koolrabi wit

Bijna doorlopend beschikbaar van mei tot en met januari.



Koolrabi is een heeel gezonde en ook lekkere groente.





Koolrabi is een heeel gezonde en ook lekkere groente die je op heel veel manieren kan klaarmaken! 





1 portie = 1 koolrabi (goed voor 2personen)


palmkool

Onze palmkool staat mooi donkergroen en is ruim beschikbaar sinds begin september en dit normaal tot eind maart 2022!



Gebruik vergelijkbaar met boerenkool, maar de smaak is toch weer net anders én je hoeft slechts één centrale bladnerf te verwijderen voor het klaarmaken.



Recepttips 




  1. zie ook alle recepttips bij boerenkool !

  2. en ook via Griet in onze blog, zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=69 !!

  3. Nog wat meer input over gezonde chips van Yora in onze blog http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=37





1 portie = 6 mooie&grote bladeren, zéker voldoende voor 1 persoon


raap classic

We zijn begin oktober gestart met plukken uit de laatste reeks van dit oogstseizoen.



De kwaliteit is nog goed, maar deze of volgende week zullen we zowat de laatste porties kunnen plukken denk ik.





Het gaat hier over de gewone keukenraap met een roodachtige kraag en witte neus. Lekker ouderwets van smaak voor de liefhebber, maar tegelijk héél zacht, want kersvers.





1 portie = 3tal raapjes (goed voor 1 persoon)


raap geel

We zijn half oktober begonnen in een nieuwe, mooi gegroeide reeks die ons normaal gezien de hele winter van raapjes kan voorzien, want gele raapjes zijn vrij winterhard.



Gele raap is iets steviger dan de classic keukenraap en ook iets pittiger.



Recepttip: gewoon stoven en dan vlak voor het serveren nog wat luikse stroop of honing erbij en op een hoger vuurtje lichtjes carameliseren is echt zálig!





1 portie = 3 stuks (gooed voor één volwassene)


raap wit

We plukken deze week (wk24) verder uit een reeks met mooi gegroeide knollen.



Ruim beschikbaar.





1 portie = 2 tot 3tal rapen (goed voor 1 persoon)


Momenteel niet beschikbaar

rammenas blauer herbst und winter

Rammenas wordt ook wel eens winterradijs genoemd en blauer herbst und winter is een pittige soort met vrij grote en mooi blauwpaars gevormde knollen die verder wel 'gewoon' spierwit vruchtvlees hebben.



Mooi gegroeid en ruim beschikbaar





Recepttip: Heerlijk in stoofschotels, om soepen 'bij te kruiden' of te raspen in je slaatjes. Zou in dunne schijfjes op een bakplaat in de oven ook heerlijk carameliseren en dito smaken zegt Michael!


rammenas daikon Laurin

Bijna de laatste stuks van deze soort. Zie foto rechts.



Kan perfect in je slaatjes, soepen, stoofschotels of gewoon in blokjes met wat (selderij)zout als snack... Geschild helemaal niet scherp van smaak.





1p = 2 stuks


rammenas daikon violet bravo

Violed Bravo daikon is een langwerpige soort winterradijs met een zachte, licht pittige en tegelijk bijna zoete smaak die je kan raspen of in schijfjes snijden voor al je slaatjes. Even goed als smaakmaker voor al je soepen en stoofschotels.



Met het mooie paarse vlees binnenin (foto midden) kan je bovendien mooie creaties maken...





1p = 2 stuks


rammenas daikon Noir Long

Deze rammenas/daikon is eind juli gezaaid en levert ons gedurende het hele najaar mooie witte 'lange radijzen met zwarte schil'. Ze zijn wel vrij pittig. Zie foto rechts.





Recepttip: tof als schijfjes of geraspt in je slaatjes, zeker wanneer je de kleurtjes variëreert met paars en puur wit.


rode kool

Onze rode kolen zijn mooi gedikt en klaar om ons in het najaar en de winter met hun typische smaak en kleur te verblijden!





Als zomers recept kan je ze perfect marineren in sinaasappelsap en in een koolsalade verwerken!





1 portie = 1 stuk goed voor 2 tot 4 personen.(ik oogst zowel kleinere als grotere)


romanesco

Deze week (wk47) zijn er nog twee nakomers romanesco plukklaar.



Romanesco is een mooie en erg lekkere koolsoort die in torentjes groeit. Zacht van smaak en toch erg karaktervol alsook stevig van structuur. Eén van mijn favorieten onder de kolen...





1p = 1 stuk en goed voor 2 tot 3 personen.


Momenteel niet beschikbaar

Russian red kale

Een echte nieuwigheid op de Plukheyde!



Russian red kale is een winterharde bladkool zoals boerenkool, maar met een rode nerf en gladder blad. Een ander belangrijk verschil is de zachtere en zoetere smaak, zeker als er nog geen nachtvorst was, zoals nu dus.





1 portie = 6 bladeren


savooi classic

Classic of (donker)groene savooi is een echte winterklassieker. De eerste plantreeks is echter iets minder dik gegroeid omdat ze 'in de schaduw' stonden van een rij (hogere) spruiten.



Erg lekker gestoofd met spekjes of rookworst.





1 portie = 1 stuk (goed voor 2 tot 3 personen)


Momenteel niet beschikbaar

savooi deadon

Savooi deadon is bij de doorwinterde Plukheyde deelnemer gekend als een zeer lekkere meerwaarde onder de herfst- en winterkolen.



Het is een kruising tussen de klassieke savooi en witte kool, daardoor zijn de bladeren minder geribbeld en de buitenste bladeren bovendien een mooie paarse kleur. De smaak is zachter en zoeter tov de classic en daarom zeker bij kinderen gesmaakt!





1 portie = 1 kool zeker goed voor 3 personen


spitskool paars

Paarse spitskool nu zijn wat kleiner dan in de zomer, maar zeker zo lekker!



Paarse spitskool is best wel speciaal en vooral lekker in koolsalades. Nog fijner/zachter van smaak dan rode kool, maar met een vergelijkbare kleur.





1 portie = 1 stuk goed voor 2 personen


spitskool wit

De spitskoolreeks waaruit we nu (wk41) kunnen plukken is mooi frisgroen en ondertussen ook vast gegroeid.



Recepttips: versnijden, blancheren en opstoven met flink wat boter en nootmuskaat. Bovendien snel klaar :) Ook erg lekker fijn versneden in een gemarineerde rauwe spitskoolsalade.





1p = 1 stuk, goed voor 2 tot 3 personen


Momenteel niet beschikbaar

spruitjes classic

Deze week (wk49) pluk ik de 6e week spruitjes. Ze zullen de hele winter door beschikbaar zijn tot begin april.



Het vergt echter wel wat tijd om ze geplukt te krijgen én het is ook beter voor de planten om ze geleidelijk te plukken, dan krijgen de jongere spruitjes tijd om te dikken en een continu aanbod te verzekeren!



Vorig oogstseizoen heb ik ze in die zin met succes alternerend per week beschikbaar gesteld voor de even versus oneven deelnemerscodes. Ik wil dit dan ook dit jaar opnieuw doen en zal deze week (wk49) zijn het de even deelnemerscodes. Volgende week is het terug aan de oneven codes enz. Dank alvast om hier bij het bestellen rekening mee te houden!.





1 portie = 200gr


paarse spruitjes

Beperkt beschikbaar!





Eigenlijk had ik planten gekocht waarvan ik had verwacht dat ze flowersprouts zouden produceren. Het bleken echter (erg traag groeiende) paarse spruitjes waarvan ik er sinds wk2 iedere week een 6tal porties kan aanbieden. Ze zijn iets bitterder dan de klassieke groene, wat dat betreft misschien minder kindvriendelijk...


Momenteel niet beschikbaar

witte kool

Witte kool is een typisch winterproduct dat vanaf nu bijna doorlopend beschikbaar zal zijn tot februari.





1p = 1 stuk goed voor 2 tot 4 personen (ik oogst kleine en grotere door elkaar)


paksoy

Nog enkele mini paksoy's die door de nattigheid in februari in stress zijn gegaan en daardoor klein zijn gebleven + nu bloem vormen. Daarom geef ik er twee per portie 



Paksoy is lekker in al je woks of groentensappen.





1 portie = 2 paksoytjes, samen genoeg voor 1 tot 2 personen


Momenteel niet beschikbaar

Bladgroenten

andijvie

Jammer genoeg bleek de combinatie van een natte vliesdoek door de regen en enkele koude nachten toch vorstschade te hebben opgeleverd. Er zijn enkel deze week nog enkele exemplaren beschikbaar, maar aan elk ervan zit wel wat schade (rot)



Recepttip: recent nog (28//11/21) combineerde Jeroen Meus gestoofde spinazie met schorseneer en laagjespuree + kaassaus in de oven. Die ga ik alvast zelf proberen, maar het kan ook veel eenvoudiger in een puree fijngehakt en ongekookt verwerkt samen met een scheutje azijn, sjalot en een zachtgekookt eitje ... al is er ook de klassieker om andijvie goed uitgelekt/gedrukt na blancheren fijngehakt te serveren in witte saus, beetje bitterzoet, mmmmm!!





1p = 1 stuk is goed voor 3 tot 4 personen


andijvie krul

We kunnen deze week (wk41) verder plukken uit een reeks waarin we vorige week begonnen. Het is tegelijk de laatste voor dit product van dit oogstseizoen.



Erg mooi en frisgroen gegroeid, wel vrij groot ondertussen!





Recepttip: Dit is best een veelzijdige groente: je kan de jonge gele blaadjes rauw eten, bijvoorbeeld als salade met een vinaigrette en de oudere bladeren rondom de kern kan je verwerken in gerechten. Je kan ze koken in groentebouillon - niet te lang want dan wordt ze smakeloos -, stoven of als spinazie smoren. Andijvie (krul én plat) is trouwens ook een ideale groente om stamppot mee te maken.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

knolselder

Onze knolselder is mooi/dik gegroeid.



Da's dan weer een voordeel na de natte zomer, want het dikken van de knol vergt veel water. Wel jammer dat het blad bij te veel regen makkelijker ziek wordt zodat daar nu wat minder van over blijft...





1p = 1 stuk zeker goed voor 2 personen


krulpeterselie

Krulpeterselie is een klassieke smaakmaker die bijna doorlopend beschikbaar is op de Plukheyde!





Steeds 1 blokje per portie


bladpeterselie

Bladpeterselie is een klassieke smaakmaker die op de Plukheyde bijna doorlopend beschikbaar is.



Zit boordevol vitamine C, per gewichtseenheid zelfs meer dan in appelsienen! Smakelijk!!





1p is steeds 1 blokje


zomerpostelein

De laatste week beschikbaar dit seizoen, want niet zo'n liefhebber van regenweer en verloor wel wat van z'n pluimen, eeuh bladeren...





Zomers broertje van winterpostelein, maar toch echt anders van smaak en uitzicht. De blaadjes zijn vlezig met bijna wasachtig, krokant blad, vermoedelijk doen ze het daarom ook goed in het hete weer. Een echte opfrisser van je zomers slaatje!





Een portie = 1 blokje


Momenteel niet beschikbaar

roodlof rubro

Roodlof of radicchio is een echte najaars- en winterspecialiteit die je perfect kan mixen als sla-aanvulling (lekker bitter) en die nog lang bewaart ook.



Mooi gegroeid én ruim beschikbaar!





1p = 1 bol


selder groen

De groene selder waaruit we momenteel plukken is door de natte zomer jammer genoeg minder goed gegroeid door een bladvlekken ziekte. Daarom geef ik twee kleine stukjes mee om zo ongeveer één normale te bekomen. 





de klassieke smaakmaker voor al je soepen, in mosselen, groentesappen, ...





1p = 2 stuk(jes : klein dus, zie hierboven)


Momenteel niet beschikbaar

selder wit

Deze week vermoedelijk de laatste witte selders van dit oogstseizoen.



Door de natte zomer jammer genoeg vrij veel planten verloren én diegene die er wel zijn, zijn minder goed gegroeid door een bladvlekken ziekte. Daarom geef ik twee kleine stukjes mee om zo ongeveer één normale te bekomen. 





Een klassieke smaak, recepttip erg lekker bv bij balletjes in tomatensaus!





1p = 2 stuk(jes : klein dus, zie hierboven)


Momenteel niet beschikbaar

sla asian mix

Asian mix = een mengeling van pittige mosterdslaatjes.



We starten in een nieuwe reeks, de planten zijn net groot genoeg.





1 portie asian mix = één blok(je)


sla baby leaf

Sla babyleaf is een typisch na- en voorjaars product. Ze waren ook afgeschermd tegen de vrieskoude en daarom zit de kwaliteit zeker nog goed.



Mengslaatje waarvan je kan plukken en dat je kan planten of direct gebruiken.





1 portie = 1 blok(je)


sla batavia groen

Batavia is een mooie en krokante slasoort die dankzij het regenweer tot begin september ook mooi frisgroen staat!





1p = 1 krop/stuk


Momenteel niet beschikbaar

sla batavia rood

Batavia is een mooie en krokante slasoort die dankzij het regenweer tot begin september ook mooi frisrood staat!





1p = 1 krop/stuk


Momenteel niet beschikbaar

sla eikenblad groen

Groene eikenbladsla is samen met z'n rode broertje de populairste sla op de Plukheyde.



We zijn begin november gestart in de laatste reeks van het oogstseizoen en deze of volgende week zullen ze uitgeput zijn denk ik.





1p = 1 krop/stuk


sla eikenblad rood

Rode eikenbladsla is samen met z'n groene zusje de populairste sla op de Plukheyde.



Deze week plukken we vermoedelijk de laatste grote exemplaren, nadien schakelen we over naar een nieuwe reeks waarvan ik twee slaatjes per portie zal moeten plukken voor één, want daarvan is de groei in het natte weer wat achter gebleven.





1p = 1 krop/stuk


pluksla groen krul

Groene krul-pluksla groeit als krop (zie foto) maar je kan er blaadje per blaadje van plukken volgens wat jij nodig hebt op dat moment zonder dat de krop uiteenvalt. De krop kan daarna ook verder aangroeien.



Ik zal oogsten met kluitje, dan kan je hem thuis opnieuw inplanten als je dat wenst!





1 portie = 1 stuk (met kluit)


Momenteel niet beschikbaar

pluksla rood glad lepelblad

Een deelnemer had er een erg toepasselijke&mooie naam voor: bruidsboeketsla en ik vind dat kleur en symmetrie best wel passen in dat plaatje:)



Het is een lepelblad-pluksla die in kleine kropjes van gladde botersla blaadjes groeit en die samen een grote krop vormen. Je kan de kleine kropjes oogsten van buiten naar binnen zonder dat de grote krop uiteenvalt.



Ik zal oogsten met kluitje, dan kan je hem thuis opnieuw inplanten als je dat wenst!





1 portie = 1 stuk (met kluit)


Momenteel niet beschikbaar

pluksla rood krul

Er stond één stuk tussen de gladde lepelblad, fout zaadje vmdl, die zet ik hier nu in het aanbod.



Het is een krul-pluksla die groeit als krop (zie foto) maar waar je dus blaadje per blaadje van kan plukken zoals je nodig hebt zonder dat de krop uiteenvalt. De krop kan daarna ook verder aangroeien.



Ik zal oogsten met kluitje, dan kan je hem thuis opnieuw inplanten als je dat wenst!





1 portie = 1 stuk (met kluit)


Momenteel niet beschikbaar

sla ijsberg

Frisgroene en lekker krokante sla.



Deze week de allerlaatste exemplaren van dit oogstseizoen...





1 p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

sla krop groen

Mooi gekropt en frisgroen





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

sla krop rood

mooi gekropt en frisrood





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

sla romeinse groen

De allerlaatste romeinse sla's deze week. Wel wat losser gegroeid!



Typische najaarssla op de Plukheyde. Romeinse sla is een erg krokante, lekkere sla die meer nog dan andere slasoorten bomvol gezonde mineralen zit.





Romeinse sla groeit een beetje in de vorm van een witloofkrop, maar iets minder vast. Het is een slasoort die net iets anders proeft (vrij zoet) en bv. typisch is voor een echte salade Niçoise!





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

sla veldsla

Een typisch seizoensproduct voor herfst, winter en vroege lente, donkergroen en boterzacht. Ruim beschikbaar.





Typisch voor het winter en vroege lente seizoen en ideaal om te mixen met andere mini slavariëteiten zoals babyleaf, winterpostelein, asian mix of rucola, maar even goed met witloof :) Veldsla bevat extra veel Mg volgens mijn apotheker!





1p = 2 blokjes


sla wasabino

Ik was ze even uit het oog verloren, maar er zijn deze week (wk24) terug wasabino slaatjes beschikbaar. Wel al wat doorgeschoten/in bloei door de warme dagen.



Sla wasabino is een klein plukslaatje met een fris groengeel en krullig blad. De smaak is wasabi-achtig, lekker pittig en Oosters dus, maar niet zo pittig als het Japanse kruid zelf...





1 portie = 1 blokje


Momenteel niet beschikbaar

spinazie

We zijn vorige week (wk48) gestart in een nieuwe en tegelijk laatste buiten aangeplante reeks spinazie. Deze is typisch voor het koudere najaar minder groot, maar wel mooi frisgroen gegroeid. Er zal minder afval aan zijn en daardoor verlaag ik de portie een beetje tot 150gr.





1p = @150gr (volledige, maar jonge plantjes met weinig tot geen afval zonder wortel)


spinazie Nieuw-Zeelandse

Dit zomeralternatief voor spinazie is sinds begin juli beschikbaar, maar het regenweer zorgt voor voedingstekort en bladvergeling waardoor ik het enkel nog beperkt deze week (wk31) kan aanbieden.



Komt normaal nog terug vanaf september.





Iets meer werk in de keuken dan klassieke spinazie, want je moet de relatief kleine blaadjes verwijderen van de (taaie) stengel, maar wel vergelijkbaar in smaak en gebruik. Al zijn de blaadjes ook wel wat vleziger, het voordeel daarvan is dat ze minder slinken bij stoven.





1p = @300gr


Momenteel niet beschikbaar

suikerbrood

Groenlof of suikerbrood blijft normaal tot en met februari vanuit opeenvolgende reeksen continu en ruim beschikbaar.





Suikerbrood of groenlof is een echt najaarsproduct, familie van witloof en kan evenzo gebruikt worden in de keuken. Recepttips: Je kan het rauw eten (de meer vlezige onderste bladstukken worden veel gebruikt in slamixen in de winkel en zijn na wat vorst in de winter ook minder bitter, bijna zoet!!, maar je kan het evengoed stoven of zelfs voor de klassieker met kaas en ham in de oven gebruiken!





1p = 1 stuk (let wel zo'n stuk is minstens 3 x zo groot als een witloofkrop...)


suikermais

Deze week (wk45) is deze typische najaarspecialiteit vermoedelijk de laatste week beschikbaar.



Lekker mals en sappig! En natuurlijk ook heerlijk zoet, zowel rauw van de kolf als gegrild in de oven...





1 portie = 1 (stevige) kolf


Momenteel niet beschikbaar

suikermais wit

Er zijn nog verschillende kolven, maar de kwaliteit begint door de regen en de wormpjes die er in oktober waren toch af te nemen. Vandaar de laatste week beschikbaar. 1 portie = 1 (stevige) kolf


Momenteel niet beschikbaar

snijselder

De laatste 10tal stuks, niet groot, maar let op: snijselder is wel een pak kleiner dan groene selder, maar ook een pak pittiger.



Je hebt er dus weinig van nodig en je kan het gerust bij je thuis planten om er af en toe van te plukken.





1 portie = 1 blokje


Momenteel niet beschikbaar

tatsoi

Sinds half september beschikbaar, maar ze lopen deze week op hun laatste beentjes. De planten zijn ondertussen wat meer opgeschoten en minder bossig omdat ze hun oud blad hebben afgestoten.



Deze week de allerlaatste 10tal porties.



Het kleine, minder gekende broertje van paksoi dat vooral toch anders smaakt én gebruikt wordt. Je kan het zowel koud als gestoofd eten, bijna zoals spinazie!





1portie = 1 blokje, goed voor 1 tot 2 personen


wilde chichorée

Héél bitter slaatje, ik was op vraag van de deelnemers dan ook niet van plan het te planten.



Uit een rassenproef met voor mij onbekende winterslasoorten van een zaadleverancier bleek echter ook deze slasoort te groeien.



Daarom heb ik een 4tal planten wilde chichorée voor de liefhebbers van (echt) bitter! Ik snij er bladbusseltjes van, dan kan ik ze lang aanbieden.





Dit lees ik op wikipedia: De jonge choreibladeren hebben een licht bittere smaak en kunnen in het voorjaar gebruikt wordt in salades. Ook gekookt kunnen ze worden gebruikt en tijdens het Paasfeest worden de bladeren gegeten bij gebraden lam. Ook de bloeistengels kunnen gekookt gebruikt worden.



De wortels bevatten inuline (cfr koffievervanger)


babyleaf suikerbietblaadjes

Laatste week beschikbaar!



Elke plant heeft ondertussen niet alleen frisgroene lekkere bladeren, maar ook stevige en vooral zoete wortels die je perfect kan meestoven met andere bietjes.



Het is voor veel mensen nog ontdekken, dus laat gerust weten wat jij ermee deed!





Biologisch testzaad gekregen van een firma die het aanraadde om te gebruiken als babyleaf. Ondertussen zelf en door een tweetal deelnemers laten proeven en we zijn het eens: vooral de jonge blaadjes zijn geweldig!! Sappig, boterzacht en smaken echt anders dan sla en toch weer niet => proberen en eventueel mixen met klassieke sla's zou ik zeggen...


Momenteel niet beschikbaar

Zoete aardappel bladeren

Nieuw sinds eind september en jawel, je leest het goed, de bladeren van zoete aardappelen zijn ook bruikbaar!



Ik leerde het van m'n sympathieke Afrikaanse seizoenswerknemer uit Guiné hoe je er een lekkere en volwaardige maaltijd mee kan bereiden.



Recepttip: http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=63





1p = 250gr (voldoende voor gerecht van 2 personen)


Momenteel niet beschikbaar

Vruchtgroenten buiten

augurk

Het augurkenseizoen was mooi door de natte zomer, maar nu september eraan komt zullen we deze week (wk36) de allerlaatste augurken plukken!





Recpttip: Fijngesneden zeer fris in slaatjes, kan ook opgelegd worden in azijn, peper, zout, chiliblokje, en mosterdzaadjes.





1 portie = 1 stuk (middelgroot)


Momenteel niet beschikbaar

butternut

Butternut is een klassieker die weinig uitleg behoeft. Jammer genoeg de allerlaatste 6 stuks.



Met hun typische vorm lijken het wel mooie gladde beige pionnen van een ganzebordspel ;)





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

courgette lang groen

De oogst van courgettes zal langzaam maar zeker een einde nemen. Alles is afhankelijk van de weersomstandigheden de volgende weken: nat koud weer zorgt voor een slechte bevruchting en dus minder vruchten...



Ik oogst nog wat kan van deze klassieke lange groene.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

courgette lang geel

De oogst van courgettes zal langzaam maar zeker een einde nemen. Alles is afhankelijk van de weersomstandigheden de volgende weken: nat koud weer zorgt voor een slechte bevruchting en dus minder vruchten...



Ik oogst nog wat kan van deze klassieke lange gele.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

courgette lang wit

De oogst van courgettes zal langzaam maar zeker een einde nemen. Alles is afhankelijk van de weersomstandigheden de volgende weken: nat koud weer zorgt voor een slechte bevruchting en dus minder vruchten...



Ik oogst nog wat kan van deze lange lichtgroene/witte.





1p = 1 stuk



 


Momenteel niet beschikbaar

courgette rond geel

De oogst van courgettes zal langzaam maar zeker een einde nemen. Alles is afhankelijk van de weersomstandigheden de volgende weken: nat koud weer zorgt voor een slechte bevruchting en dus minder vruchten...



Ik oogst nog wat kan van deze ronde gele.





Deze ronde variant is ideaal om op te vullen met gehakt of andere goenten! Geel groeit ook iets trager dan groen en is daarom vaak iets vaster.





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

courgette rond groen

Mooie ronde courgette met een lichtgroene kleur, de groei van deze planten is wel achteruitgegaan en daardoor zijn er ook minder beschikbaar.





Deze ronde variant is ideaal om op te vullen met gehakt of andere goenten! 





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

meloen cavaillon

Ik heb nog één rijp exemplaar gevonden :) Had je er al één gehad, laat dan zeker de kans aan anderen, want ik hoop dat ik iedereen ééntje kon gunnen, maar ik vrees er wat voor en schat nu dus al in dat ik volgend jaar wat meer plaats ga maken en de teelt nog beter ga verzorgen om deze populaire smaakmaker ruimer beschikbaar te hebben.


Momenteel niet beschikbaar

buitenkomkommer middellang

Net zoals de augurk zijn de buiten opgeplante komkommers sinds begin juli in productie gekomen.



Deze soort lijkt ook wel wat op augurk met z'n bobbeltjes, maar het zijn echt wel komkommers. Ze zijn iets vaster van structuur en sterker van smaak. Verder ook sappig en fris voor al je slaatjes en smosjes ...





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

patisson oranje

Oranje patisson wordt op de Plukheyde jong en relatief klein geplukt => perfect als courgette met meer smaak!



De groei van deze planten is wel achteruitgegaan en daardoor zijn er ook minder beschikbaar.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

pompoen classic

Dé klassieke oranje hokkaido pompoen goed voor soep, roosteren, ...



Deze week (wk47) de laatste 40tal stuks van het seizoen. Bestel er maximaal 1 per deelnmerscode aub.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

pompoen groen

Ook van de proef met groene pompoen zijn we toe aan de laatste 10tal stuks van het seizoen.



Groene hokkaido pompoen is vergelijkbaar in gebruik met de klassieke oranje, maar heeft een hardere schil waardoor ze beter bewaren!





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

pompoen blauw

Met oktober zitten we in een echte pompoenmaand Kies gerust uit ons Plukheyde assortiment, maar hou je aan maximaal twee types per week aub, dan doen we er nog een tijdje mee! Heel wat deelnemers lieten me dit en vorig jaar weten dat het een heel lekkere soort is, maar wel hard om te snijden. Ze bewaren dan ook goed.


Momenteel niet beschikbaar

pompoen spaghetti

Nog een 2tal spathetti pompoenen gevonden deze week...



De spaghetti pompoen is een iets minder klassieke, maar vooral erg veelzijdige pompoen!



Je kan hem na halvering en grillen in de oven gekruid naar keuze uithollen met een vork en dan komen er spaghetti-achtige slierten vrij die je op zijn beurt op verschillende manieren kan verwerken...





1p = 1stuk, ik breng zowel kleinere, grote tot erg grote exemplaren mee, dan kan je kiezen


Momenteel niet beschikbaar

patisson wit

Een minder gekene pompoensoort met geelwit vlees. Wel nog even ruim beschikbaar en een pak groter én vaster dan de oranje die ik jong oogstte.





Recepttips: Je kan uit het vruchtvlees balletjes snijden met een speciaal lepeltje en daarmee vegetarische gehaktballetjes maken in de vol-au-vent. Héél lekker volgens deelnemer Topne. Wat ook kan is kort koken, topje eraf halen, vervolgens uithollen en het vruchtvlees opbakken samen met andere groenten zodat je het kan gebruiken als pizzabodem + vulling...





1 portie = 1 stuk


pompoen sweet dumpling

De minst klassieke pompoen in ons aanbod, wel erg lekker (zoet). Het aanbod ervan is wel geslonken tot een 12tal stuks...





De sweet dumplin is een kleine lichtgekleurde pompoen met donkere groene strepen en zacht zoetig vlees. Recepttip van Inge: Probeer het eens met een rijpe vrucht, haal het vruchtvlees eruit en braad (wok) het even vermengd met zoet-pikante pepers, vul de pompoen ermee en werk het af met wat geitenkaas.





1p = 1 stuk(je !) Let op ze zijn klein maar erg fijn


Momenteel niet beschikbaar

watermeloen

Bleek een wisselvallige teelt dit jaar.



Ik oogst alles wat beschikbaar is deze week (wk36). Dat zullen kleine en grote, alsook gewone watermeloenen én honingmeloenen (gele watermeloen) zijn.



Bestel maximaal 1 portie per aangesloten persoon aub, dan kan ik wat beschikbaar is eerlijk verdelen!


Momenteel niet beschikbaar

Wortelgroenten

pastinaak

Sinds eind oktober oogsten we mooi mooi gegroeide pastinaak!



Recepttip1 voor pastinaak walnoot(cup)cake!





Recepttip2 samen met wotelpeterselie en/of wortel en/of raap in stoofschotels of ook in soep zie pastinaaksoep met peer en nog heel wat andere recpeptjes op onze blog.





1p = 1 grote of 2 kleinere stuks


schorseneer

Sind eind oktober is dit typische najaars- en winterproduct beschikbaar. Schorseneer is iets meer werk in de keuken, maar als je ze kuist onder water is het vrij makkelijk en vooral geen (vinger)plakboel.



Recepttips




  1. via een collega boer: halfzacht stomen en rollen tot een kroket (zoals met aardappelkroketten) en dan frituren! Dat frituren lukt trouwens ook zonder jasje liet deelneemster Lut me weten. Zie https://www.mijnspar.be/recepten/frietjes-van-schorseneren en haar kinderen vonden het super :)

  2. kok Loïc op VTM van het programma 'zot van koken' kwam er vorig jaar op de Plukheyde halen (zie foto) om ze te bereiden op een originele manier. Er zijn hierbij leuke beelden gefilmd op onze akker die je kan bekijken via VTM go!!

  3. 'kids-proof' uit onze eigen community via deelneemster Nele vind je op onze blog op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=53 maar dan in de pdf bijlage van die pagina.





1 portie = 3 mooie stokken én de mogelijkheid enkele kleine naar keuze bij te nemen


witloof

Let op: vergeet je bestelling van vorige week deze week niet mee te nemen!



Én als je volgende week witloof wenst, bestel dit dan deze week!!



Witloof is immers de enige groente op de Plukheyde die ik niet zelf teel en die ik zoals vorig seizoen 1 op 1 doorreken aan de prijs van 3 euro/kg. Ik zal dit doen door in 2x en dus telkens per 3 maanden (in januari en april) een afrekening op te maken van wat je bestelde.





1 portie = 250gr





Lekker typische regiogroente die op de Plukheyde beschikbaar is door samenwerking met Danny Schoevaerts. Danny is samen met vele andere 'doorwinterde' witloofboeren actief in onze regio, maar ik kan er maar met één samenwerken hé ...



Danny is trouwens net zoals de Plukheyde een Kampenhoutse 'duurzame held'. Click op de link voor meer info!


wortel Napoli

We oogsten deze week (wk51) verder in de nieuwe reeks Napoli wortels. Deze zijn tov de eerste reeks eerder dit jaar beduidend kleiner zoals ik vermoedde, maar wel oké. Ze komen dan ook uit m'n 2e zaaiing van eind juli.





1p = 4 worteltjes en extra kleintjes bijnemen uit een bak die ik voorzie mag


Momenteel niet beschikbaar

wortel geel

Deze week (wk47) de laatste week dat we deze soort oogsten, mogelijk gaan we voor oogstdag vrijdag al over naar de Oxhella's.



Het is een nieuwigheid binnen het assortiment van één van m'n vaste zaadleveranciers die ik wou proberen. Zo nieuw dat hij nog geen echte naam heeft, enkel een code: "3KS MOG". Benieuwd naar jullie reacties...





1 portie = 2 grote/stevige wortels én 1 wat kleinere


Momenteel niet beschikbaar

wortel specialiteit Oxhella

Deze week (wk49) vermoedelijk de laatste oxhella 'smaakwortels', daarna schakelen we over naar een nieuwe reeks Nantaise.



Oxhella heeft een typische korte, vrij dikke konische vorm, maar is vooral erg lekker en bewaart goed.





1p = 200gr


wortel Nantaise

Beschikbaar sinds begin september.



De groei in het eerste deel van het bed viel wat tegen, maar de afgelopen oogstdagen kwamen er wat verder in het bed toch mooiere wortels boven. Jammer genoeg is er ook wel wat schade door slakken die soms wortels van bovenaf invreten...





Nantaise is een lange, klassiek oranje en zoete wortel. Rauw erg lekker, maar ook in warme bereidingen dik oké.





1p = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

wortelpeterselie

We zijn half november gestart met de 'pluk' van wortelpeterselie. Jammer genoeg heeft het natte jaar voor héél veel uitval (rotte wortels) gezorgd. Dus slechts beperkt beschikbaar én het zijn kleine worteltjes.



Wortelpeterselie is een typische herfst en wintergroente. Leunt voor het gebruik in de keuken sterk aan bij knolselder, maar ook zeer goed in stoofschotels...





Wortelpeterselie is rijk van smaak en bevat naast proteïnen veel calcium, ijzer, caroteen en de vitaminen B2 en C. Bovendien is het blad bruikbaar zoals dit van bladpeterselie.





1 portie = 2 stuks


Bol-, knol- en stengelgroenten

aardappel agila

Net zoals vorige week oogsten we verder deze Agila aardappel omdat de plaats waar ze staan op de akker vrij moet raken.



Agila is een half zacht, half vast kokende alleskunner!





1p = 300gr


Momenteel niet beschikbaar

aardappel alouette

De meeste deelnemers hebben ondertussen hun aardappelen kunnen afhalen op de akker.



Voor iedereen die er nog geen kon afhalen, bestel er gerust voor deze week.



Alouette is een mooie rode vrij zacht kokende alleskunner. Je kan er zowel puree, gewoon gekookte patatjes als frieten mee maken!





1p = 250gr


Momenteel niet beschikbaar

aardappel connect

Connect is een bloemige aardappel die we nu al een tijdje oogsten.



Sinds vorig jaar voor het eerst in ons aanbod en toen werd deze gladde, makkelijk schilbare en zacht kokende aardappel zeker gesmaakt.





1p = 250gr


Momenteel niet beschikbaar

aardappel charlotte

Erg gekend aardappelras omwille van zijn smaak en vastkokende eigenschappen. Ideaal voor een aardappelslaatje of om te bakken bv. Heb ik niet zo veel omdat ik het pootgoed niet had besteld, maar één van m'n plantgoedleveranciers had agila te kort en dit in de plaats gesteld... is enkel nog deze week (wk44) beschikbaar!


Momenteel niet beschikbaar

Aardappel Twinner

De meeste deelnemers hebben ondertussen hun aardappelen kunnen afhalen op de akker.



Voor iedereen die er nog geen kon afhalen, bestel er gerust voor deze week.





Twinner is een halfvast tot halfbloemige variëteit waar je ook frietjes van kan maken.



Noodgedwongen alternatief voor bloemige aardappelen Connect en Alouette die momenteel uitgeput zijn.





1p = 300gr


aardappel Twister

De meeste deelnemers hebben ondertussen hun aardappelen kunnen afhalen op de akker.



Voor iedereen die er nog geen kon afhalen, bestel er gerust voor deze week.





Twister is vastkokend, heeft een gele vleeskleur en is volgens de pootgoedleverancier ook geschikt voor frietjes!!





1 portie = 250 gr


aardappel vita bella

Vastkokend en ideaal om te bakken of voor mooie gladde kookaardappelen.





1p = 250 gr


Momenteel niet beschikbaar

ajuin geel

Doe enkel een bestelling als je er vorige week geen hebt besteld en er toch wenst, want deze week (wk36) verdeel ik de bulkoogst obv je bestelling van vorige week.


Momenteel niet beschikbaar

ajuin rood

Alle rode ui werd begin oktober binnen gehaald, ze zijn goed en vast gegroeid.





1p = 3 uien


ajuin wit

Ik ga deze week echt proberen de bulk gele en rode ui + sjalot te verdelen obv je bestelling in wk35!. Witte ui dan is in minder grote aantallen gezet en blijft anders dan voor de gele en rode ui gewoon vrij kiesbaar per week tot uitgeput. Het zijn vrij kleine, maar zoete uitjes.


Momenteel niet beschikbaar

biet chioggia

Sinds begin juli echt mooie bietjes van een normale grootte...





Chioggia bietjes zijn een 'bijna vergeten', zoete tweekleurige en vooral lekkere groente





1 portie = 3 bietjes


biet geel

Sinds begin juli echt mooie bietjes van een normale grootte...





Gele bietjes groeien het traagst en zijn misschien net daarom zo lekker...





1 portie = 3 bietjes


Momenteel niet beschikbaar

biet rood

Sinds begin juli echt mooie bietjes van een normale grootte, jammer genoeg zijn dit jaar niet alle plantjes goed gedikt waardoor de voorraad snel slinkt. Mogelijk deze week (wk49) even de laatste...





Rode bietjes zijn de meest gekende en daarom misschien de meest gevraagde op de Plukheyde. Naast het soeprecept van de foto, staat er nog een toffe receptjes op onze blog zie het laatste op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=51 alsook het eerste op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=76





1 portie = 3 bietjes


look

Deze week (wk42) de laatste week beschikbaar!





1p = 1 bolletje


Momenteel niet beschikbaar

prei winter

Enkel nog prei van mindere kwaliteit. Ik bied hem aan om dat deel van het veld proper te kunnen maken.  Zeker nog goed voor soep, maar heeft een zeer duidelijke stek (bloeistengel) en ik merkte bij controle ook wat preivlieglarfjes in de stengels...



Tip, je kan de stek makkelijk verwijderen door de schacht in de lengte doormidden te snijden en de bloeistengel er dan uit te halen voor je de prei verder snijdt!





1p = 1 stevig stuk


Momenteel niet beschikbaar

prei herfst

We zijn eind oktober gestart in een tweede reeks prei, een typische herfstvariëteit (Kulaures) met een lange witte schacht en voortreffelijke smaak.



Deze week vermoedelijk de laatste stuks, nadien schakelen we over naar een nieuwe winterprei variëteit.





1p = 1 stuk


sjalot

Begin oktober werd alle ui en sjalot binnen gehaald.



Ze zijn goed en vast gegroeidn, maar op het achterste stuk van de akker waar het erg nat was dit jaar, waren er meer rotte. Er is dus meer ui dan sjalot. Ik verdeel zolang mogelijk.





1p = 3stuks



 


stengelui

Perfect voor een herfstig slaatje 





1 potie = 1 blokje met 4 tot 5 stengels


venkel

De laatste 10tal venkels van dit oogstseizoen waarvan ik zeker ben dat ze mooi gedikt is.



Er staat nog een reeks te groeien richting dec-Kerst, MAAR het is altijd een gok hoe dik die raakt ifv de weersomstandigheden die ons nog gegund zijn...





Venkel is een zeer veelzijdige groente met een aparte frisse, anijsachtige smaak. Venkel werd heerlijk verwerkt in de vispapillot op ons oogstfeest. Het recept kan je vinden in de receptenbundel van a>z op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=25 en ook het receptje hiernaast is es iets totaal anders en voor mij één van de toppers die ik ooit at.





1 portie = 1 stuk goed voor 1à2 personen


Momenteel niet beschikbaar

yacon

De yacon oogst blijkt mee te vallen! Er zijn wel planten die door de erg natte zomer kleiner zijn gebleven en die weinig tot niets produceren, maar er zijn gelukkig ook grote. Er zal dus verlies zijn, maar voorlopig toch ruim beschikbaar. Vermoedelijk niet tot april zoals vorig jaar, maar toch beter dan verwacht!



Erg veelzijdig in de keuken: kan in soep, maar even goed in de wok, of zelfs als verse snack(in dat laatste geval best enkele dagen laten liggen, dan worden de knollen nog zoeter...)





Deze groente is ERG gezond omdat de suikers ervan pas worden opgenomen in de dikke darm en dus een erg laag glycemische index genereren. Yacon is dan ook een perfect zoetmiddel voor diabetici, maar je kan er ook erg lekkere soep van koken of het gewoon vers eten als tussendoortje of wokken of ... Enkele recepten vinden jullie hier http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=20





1p = 300gr


zoete bataat

In principe heeft iedereen de vorige 2 weken kans gehad zijn/haar aandeel zoete aardappel van de totaaloogst te ontvangen.



Er rest nog @20kg die ik deze week in stukjes zal inzetten. Bestel nog max 2 porties na per deelnemerscode aub (en 1 als je met 1 persoon bent ingeschreven)



1 portie = 300gr.





Recepttips vind je oa op onze blog zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=35 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=36 al heb je voor die laatte ook pompoen nodig, maar die is momenteel nog niet helemaal afgerijpt en komt pas eind september in ons aanbd...





1p= 300gr


Momenteel niet beschikbaar

aardpeer

We zijn half november gestart met de oogst van aardpeer.



Aardpeer is een typische herfst en wintergroente die waar hij groeie onder de grond zeker tegen wat vrieskou bestand is...





Het is een veelzijdig product, van verrassende taartjes tot soep, zie receptjes http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=56 tot de soep die ik in 2018 op de kerstmarkt heb gebruikt in combinatie met een heel lekkere pesto van boerenkool zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=49.





1 portie = 300gr


zonnewortel

We zijn half november gestart met de oogst van zonnewortel.



Typische herfst- en wintergroente die waar hij groeit onder de grond zeker bestand is tegen wat vrieskou.





De zonnewortel is een broertje van de aardpeer en wordt in Europa vooral door hobbyisten gekweekt én geeft bij mensen die wat last hebben van hun darmen bij aardpeer bij zonneworgtel minder problemen.



De knol kan zowel rauw, gekookt of gebakken gegeten worden en smaakt licht zoet en notig.



Zonnewortels bevatten inuline. Inuline en zijn afbraakproducten, fructo-oligosachariden, worden als zoetstof gebruikt bij suikervrije diëten voor onder andere diabetici aangezien ze de suikerspiegel niet beïnvloeden.





1 portie = 250gr


OCA

Nog een klein experimentje op de Plukheyde! Heel beperkt beschikbar omdat ik de plantjes had gekregen van een onderzoeksinstelling als proef. OCA komt uit het Andesgebergte en de knolletjes hebben een heerlijk frisse en zoet-zurige smaak. Ze zijn er in verschillende vrolijke kleuren van wijn-rood over oranje tot Zacht-roze en gele of witte. De heerlijke tamelijk gladde, bijna bol-vormige knolletjes zijn zowel rauw, door salades, als gekookt, in roerbak-gerechten en gefrituurd te gebruiken, ze behoeven niet geschild te worden. De smaak is als Aardappel met een prettige, licht-zurige na-smaak, deze verdwijnt echter als men de knolletjes een paar dagen ‘in de zon’ laat liggen, ze worden dan bloemig en er komt een zoete smaak voor in de plaats. 1p = 100gr om es te testen


Momenteel niet beschikbaar

Peulgroenten

boterboon

Nog een laatste beperkt aantal deze week (wk43), beperkt want het is 's nachts wat koud voor boontjes...



Boterboon is een erg lekker geelkleurig en 'vlezig' boontje, traditioneel iets dikker dan een prinsessenboon, maar zeker zo vol van smaak...





1p = 150gr


Momenteel niet beschikbaar

erwt dop

We plukken deze week (wk29) nog wat dikke peulen als allerlaatste 'doperwten' van dit seizoen.



Hulp bij het plukken tijdens het bonencomité op dinsdag- of donderdagavond vanaf 20u is wel zéér welkom. Past het niet om 's avonds langs te komen, maar wil je toch helpen, dan mag je altijd een seintje geven om hiervoor langs te komen overdag, dan spreken we concreet af.





Doperwtjes zijn de klassieke ronde erwtjes, zelf wel nog uit de peul te doppen :)





1 portie = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

peultjes

We plukken deze week (wk29) de allerlaatste peultjes.





Op de Plukheyde worden Sweet Horizon peultjes geteeld, deze zijn vrij groot, lekker zoet én helemaal niet dradig! Peultjes of 'mange tous' kan je helemaal eten, zowel vers als gewokt en in een slaatje verwerkt ...



Hulp bij het plukken tijdens het bonencomité op dinsdag- of donderdagavond vanaf 20u is wel zéér welkom. Past het niet om 's avonds langs te komen, maar wil je toch helpen, dan mag je altijd een seintje geven om hiervoor langs te komen overdag, dan spreken we concreet af.





1 portie = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

labboon

Deze week (wk31) plukken we de laatste labbonen van dit oogstseizoen!





1p = 300gr





Labbonen kan je best zoals ze zeggen 'dubbel doppen': eerst de grote bonen uit de peul halen, die peul is enkel bruikbaar als ze erg jong is. Vervolgens kan je de boon direct extra ontdoen van z'n zaadhuid (nog es doppen dus) of je kan ze eerst koken en dan pas de zaadhuid afpellen...





Los van deze extra handeling, erg lekker in slaatjes, op hamburgers, in pasta's, koud, warm. Maar je kan ze ook roosteren of verwerken in een quiche!


Momenteel niet beschikbaar

prinsessenboon

Er is nog een kleine reeks die deze week (wk42) in productie komt.



Door het koudere weer (zeker 's nachts) en dus een minder vlotte bevruchting en groei, verwacht ik geen massa. Ik pluk wat kan



Erg lekkere klassieker die geen uitleg behoeft denk ik :)





1p = 150gr


Momenteel niet beschikbaar

Edamame (soja boontjes)

Bleek een hele moeilijke teelt dit jaar, door de koude en natte zomer minder gekiemd en laat gerijpt. Jammer genoeg dus niet beschikbaar voor iedereen, ik doe wel m'n best om zoveel mogelijk te plukken.



Soja boontjes zijn 'hot' in Vlaanderen, want er loopt zelfs een project waarbij testzaad gegeven werd aan meer dan 100 Vlamingen om te kijken in welke omstandigheden/bodemtypes ze het best groeien.



Terecht, want ze hebben een grote voedingswaarde én bruikbaarheid in de keuken. Jammer genoeg hebben ze dus een lange groeiperiode EN doen ze het minder goed in een koud en nat jaar...



Recepttip: zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=62





1p = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

Teggia boon

Mooi gemarmerde bonen die je moet doppen uit de peul en die je vervolgens kan koken, stoven of stomen om nadien te verwerken in een slaatje OF gewoon vers kan eten.



Zie ook foto hiernaast. Super lekker én voedzaam!





1p = 250gr


Momenteel niet beschikbaar

snijboon groen

Klassieke groene snijboon, lekker om dik of dun gesneden te stoven met een uitje, p&z + nootmuskaat





1p = ongeveer 250 gr


Momenteel niet beschikbaar

paalboon geel - groen

Paalbonen zijn iets dikkere&langere boter&prinses-achtige bonen die je perfect kan gebruiken in de keuken zoals boter of prinsessebonen, maar even goed kan versnijden zoals een platte brede snijboon...





1p = ongeveer 250gr


Momenteel niet beschikbaar

rode boon

Volledig nieuw product op de Plukheyde!



Een klassieke rode boon variëteit (Canedian Wonder) die bruikbaar is voor bv. chili con (of sin) carné.



Werd relatief laat gezaaid en is daarom mogelijk niet helemaal uitgerijpt/rood geworden in de peul, zie foto. Ik ben wel benieuwd naar jullie reactie!





1p = 250 gr (peulen die je moet doppen !!)


Momenteel niet beschikbaar

Kruiden en vruchtgroenten tunnel

artisjok

De laatste 10tal stuks voor dit seizoen denk ik. Weinig productie dit jaar, want er zijn jammer genoeg heel wat planten verloren gegaan in de week vorst van -10°C afgelopen februari.



Artisjok is een meerjarige plant die meer produceert naarmate hij ouder wordt, maar door die strenge vorst dit jaar dus heel wat minder :(





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

asperge (groen)

Er is wat stormschade in de asperges: ik laat steeds al één stengel doorgroeien per plant zodat die zeker reserve kan opslaan voor het volgend seizoen. Maar de wolkbreuk heeft er verschillende afgeknakt. Ik zal moeten kijken of er voldoende hergroeien. Ik weet dus nog niet hoeveel porties er zullen zijn en zet daarom laag in...



Bestel sowieso geen asperges als je er dit jaar al 2x hebt kunnen bestellen én maximaal 1 portie per aangesloten persoon aub!





1p = 5 stelen


Momenteel niet beschikbaar

aubergine gestreept Rania

Rania is tweekleurig (wit&lichtpaars) gestreept, bevat iets meer stekels op het groene kroontje (opgelet, die prikken écht!) en is iets vaster van vlees dan de klassieke egaal donkerpaarse.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

aubergine classic

Klassieke donkerpaarse aubergine, kan wel langwerpig of bolvormig zijn.





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

aubergine rond Beatrice

Er zullen deze week (wk33) iets meer aubergines beschikbaar zijn.





1p = 1stuk, bestel er ook nu nog maximaal 1 om iedereen zoveel mogelijk kans te geven aub


Momenteel niet beschikbaar

aubergine wit Clara

Jammer genoeg lijken de aubergineplanten dit jaar niet zo veel te produceren als vorig seizoen. Ik bied aan wat kan...





1p = 1stuk, bestel er ook nu nog maximaal 1 om iedereen zoveel mogelijk kans te geven aub



 


Momenteel niet beschikbaar

basilicum bush

Nog één mooie planten gespot van deze schattige 'bonsai' variëteit van de gekende klassieker.



Heb je wat minder plaats in je kruidentuin of op je vensterbank, maar wil je toch genieten van de authentieke basilicum smaak, dan is deze bush variëteit iets voor jou!





1p = 1 plantje in stenen pot gegroeid


Momenteel niet beschikbaar

basilicum classic

De klassieke groene basalicum, ze zijn ondertussen bloemend, maar er zitten zeker nog mooie bladeren aan!



Gegroeid in een stenen potje.





1 portie = 1 potje.


Momenteel niet beschikbaar

basilicum paars

De paarse is een variant van de groene classic.





1p = 1 plantje in stenen pot gegroeid


Momenteel niet beschikbaar

bieslook

De laatste 4 potjes...



Verpot door Sonja in de typische stenen potjes. Dank daarvoor!



PS wie zin heeft, er is deze week (wk21) basilicum die zou moeten verpot worden, dat kan perfect in de tunnelserre uit de regen en is geen zwaar werk... Geef gerust een seintje per sms of telefoon als je hiervoor zou willen langskomen!





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

chinese bieslook

Plantgoed komt aan begin mei. Zal op de Plukheyde beschikbaar zijn in biologisch verteerbare potjes in de loop van mei-juni;


Momenteel niet beschikbaar

citroenbaslicum

enkele plantjes in pot beschikbaar uit eigen zaai, maar jammer genoeg niet super goed gelukt, dus beperkt in aantal



Het gaat hier eigenlijk over de 'lime basil' variëteit van Bingenheimer die ik probeerde. Als oké, zaai ik er volgend seizoen meer.



Graag jullie feedback dus!





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

citroenverbena

Ik plantte een tweetal jaren terug enkele moederplanten om scheuten te kunnen stekken. Dat stekken is nog niet gelukt, maar de moederplanten zijn wel groot genoeg om er steeltjes van te snijden...



Je kan er oa héél lekkere thee mee maken! Die is rustgevend én helpt tegen verschillende buik- en spijsverteringsproblemen wordt gezegd.



Niet in potjes dus voor snelgebruik!!





1p = een handje steeltjes


currykruid

Nieuw in het aanbod van de Plukheyde! In de tuin van één van onze deelnemers doet dit plantje het zo goed dat ze er nog een 25tal van ter beschikking kan stellen. Zelf heb ik er nog geen in productie. Lekker in oosterse wokgerechten. Let wel op!! Het gaat hier over gesneden kruiden, niet in een potje dus én Barbara zal ze vrijdag zelf langsbrengen op ons afhaalpunt vers gesneden na haar werk, maar dat is pas vanaf 18u30. Als je er bestelt, kom dan ten vroegste je pakket halen om 18u30!!


Momenteel niet beschikbaar

dille

Er zijn enkele potjes uit eigen zaaiing klaar om te leveren deze week (wk28)





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

dragon

Ik plantte een tweetal jaren terug enkele moederplanten om scheuten te kunnen stekken. Dat stekken is nog niet gelukt, maar de moederplanten zijn wel groot genoeg om er steeltjes van te snijden...



Niet in potjes dus voor snelgebruik!!





1p = een handje steeltjes


Momenteel niet beschikbaar

kervel

Deze week  (wk49) starten we in een nieuwe reeks versgroene planten.



Superlekker voor soep...





1 portie = 1 blokje


limoenkomkommer

Nog een 10tal stuks beschikbaar deze week (wk43)



Een speciaal en licht naar citrus smakend, ! erg klein ! schattig rond komkommertje





1p = 1 stuk(je !)


Momenteel niet beschikbaar

komkommer normaal

De productie van komkommers daalt vanaf september, maar er zijn er toch nog altijd behoorlijk wat beschikbaar tot eind deze maand hoor..





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

komkommer mini

De productie van komkommers daalt vanaf september, maar er zijn er toch nog altijd behoorlijk wat beschikbaar tot eind deze maand hoor..



Ze zijn ongeveer 1/3 tot 1/2 van het volume van een normale komkommer, maar zeker zo lekker!





1p = 1 stukje


Momenteel niet beschikbaar

koriander

Koriander is net zoals peterselie een klassieke smaakmaker die op de Plukheyde bijna doorlopend beschikbaar is.



Ze waren ook afgeschermd tegen de vrieskoude en een check gisteren leerde me dat de kwaliteit zeker nog goed zit.





1 portie = 1 blokje


landkers

Een typisch najaars- en winterproduct dat dit jaar erg mooi is gegroeid. Sinds begin september ruim beschikbaar.



Doe je het in de soep, dan krijg je echter een heerlijk zachte, maar karaktervolle smaak als je het recept volgt uit onze bundel met 26 vergeten of minder gekende groentjes van a tot z en dan natuurlijk onder de letter l zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=25





1 portie = 1 blokje


laurier

Met dank aan de tuin van Machteld die deze week haar erg grote laurierstruiken snoeit uitzonderlijk beschikbaar.



keukenlaurier en dus bruikbaar als kruid in stoofschotels ... 





1p = 1 snoeitak om te drogen


Momenteel niet beschikbaar

lavas

Bruikbaar als zoutvervanger/smaakversterker in gerechten. Opgepot door één van onze deelnemers (Nele), dank daarvoor!





Kan je gerust uitplanten en groeit als een vaste plant (blijft dus leven in de winter) als je het plantje niet meteen kaal plukt :)





1 portie = 1 stenen potje


Momenteel niet beschikbaar

marjolein

Opgepot door één van onze deelnemers, dank daarvoor :) :)





1 portie = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

appelsienmunt

Nieuw op de Plukheyde, ruikt écht naar appelsien!



Gestekt door één van onze deelnemers én door Kato uit het bijzonder onderwijs die elke week een uurtje meehelpt op onze akker!





1p = één blokje


Momenteel niet beschikbaar

Chocolade munt

Ik plantte een tweetal jaren terug chocolade munt in potjes. Enkel scheuten 'ontsnapten' en die staan nu weelderig te groeien tussen mijn koepels.



Ik kan daar van snijden voor zij die wensen. Niet in potjes dus voor snelgebruik!!





1 portie =  1 gesneden busseltje


Momenteel niet beschikbaar

oregano

Opgepot door één van onze deelnemers, dank daarvoor :) :)





1portie = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

paprika normaal geel/oranje

De klassieke gele "blokpaprika".



Het is nu begin november en de productie is sinds eind oktober duidelijk over zijn hooogtepunt. Bestel maximaal 1 portie paprika per aangesloten deelnemer aub!





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

mini zoetpuntpaprika geel/oranje

Erg zoete snackpaprika met weinig zaadjes dus ideaal voor de brooddoos. Het gaat over gele en oranje vructhjes die ik gemengd aanbied.



Het is nu eind oktober en de productie is sinds vorige week duidelijk over zijn hooogtepunt. Bestel maximaal 1 portie per aangesloten deelnemer aub!





1portie = 3 stukjes


Momenteel niet beschikbaar

paprika normaal rood Sprinter

De klassieke rode "blokpaprika"



Het is nu begin november en de productie is sinds eind oktober duidelijk over zijn hooogtepunt. Bestel maximaal 1 portie paprika per aangesloten deelnemer aub!





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

kleine peper medium pikant rood

Nieuwe soort op de Plukheyde.



Zou dikker vlees en mildere smaak dan cayennepeper moeten hebben. Ben benieuwd naar jullie feedback!





1p = 1 stukje (Let op: de foto bij dit artikel klopt nog niet!)


Momenteel niet beschikbaar

paprika zoetpunt geel

Dunwandige gele zoetpunt paprika.



De productie kwam door het natte weer erg traag op gang dit jaar





1p = 1stuk


Momenteel niet beschikbaar

paprika zoetpunt rood Atris

Dunwandige rode zoetpunt paprika.



Het is nu begin november en de productie is sinds eind oktober duidelijk over zijn hooogtepunt. Bestel maximaal 1 portie paprika per aangesloten deelnemer aub!





1p = 1stuk



 



 


Momenteel niet beschikbaar

peper De Cayenne

Deze cayenes zijn echte 'pepers' en wil je wat extra pit geven aan het najaar, bestellen dan maar!





1p is voorlopig 1 stuk



 


Momenteel niet beschikbaar

peper habanero

Een echte nieuwigheid op de Plukheyde!



Volgens m'n zaadgoedleverancier minder pikant dan cayenne en dit wordt bevestigd door deelnemers die hem al probeerden!





1p = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

paprika normaal violet

De klassieke "blokpaprika", maar wel de zwart/violette soort. Deze heeft eerder een frisse, dan een zoete smaak...





1 portie = 1 stuk


Momenteel niet beschikbaar

pimpernel

Plantgoed wordt nog gezocht. Zal normaal later in 2017 op de Plukheyde beschikbaar zijn in biologisch verteerbare potjes.


Momenteel niet beschikbaar

raapsteel

Een typisch najaars- en winterproduct dat sinds begin september beschikbaar is. Ruim beschikbaar.



Licht pittig slaatje met krokante en sappige steeltjes.





Recepttip: Vorige week een lekkere recepttip in een groententaart gekregen via deelneemster Greet! Ook erg lekker vers fijngesnipperd in puree met wat ei en sjalot + scheutje azijn. Of ook tof: een Italiaanse tip van deelneemster Francesca waar ook deelneemster Ester erg enthousiast over is: zie onze blog: Orecchiette alle cime di rapa Er zijn twee versies: de eenvoudige én de gepimpte met broccoli en rode peper aan toe (bron: Lekker Vega, herfstnummer 2021, Vegetariërsbond)





1p = 1 blokje


rabarber

Deze week opnieuw een 30 tal stelen beschikbaar.



Het zijn grote stelen, dus bestel er aub max 2 per deelnemerscode, dan kan ik er zoveel mogelijk mensen gunnen!





1 portie = 1 stevige steel.





Erg lekker met bruine suiker, maar ook om confituur van te maken, of met appels in vers vruchtensap, of misschien wel als crumble op je venkel (zie tekst bij dat product) ...


Momenteel niet beschikbaar

radijs kleurmix

We plukken deze week (wk33) verder uit zaaiing die we vorige week pas aansneden. Het gaat dus nog steeds over relatief kleine en frisse radijsjes!





1p = een 6tal mooie radijsjes





Recepttips op de blog http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=59


Momenteel niet beschikbaar

radijs speciaal Sora

Deze week (wk48) de laatste 15tal porties na continue beschikbaarheid sinds half oktober...



Sora heeft een nootachtige, maar zachte smaak volgens de zaadleverancier..





1p = een 8tal stuks


Momenteel niet beschikbaar

radijs tweekleurig French breakfast

We kunnen deze week (wk32) weer een verse zaaiing met dus kleine frisse radijsjes aansnijden!





1 portie = 6 tot 8 radijzen


Momenteel niet beschikbaar

radijs wit Eiszaphen

Schiet op uit zelfzaaiing van teelt de vorige jaren, daarom een 20tal gevonden op de akker



Voor de liefhebber dus. Eiszaphen is een behoorlijk pittige puntvormige en grote (mini daikon zeg maar) radijsvariëteit





1p = 1 grote radijs (@10 tot 15 cm)


Momenteel niet beschikbaar

rozemarijn

Nog een 10tal potjes beschikbaar





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

rucola classic

Allerlaatste week (wk43) beschikbaar, behoorlijk groot doorgegroeid





Recepttip: wist je dat je rucula ook kan stoven zoals spinazie? Het resultaat is overheerlijk in pasta of als bedje voor bloemkool bv.





1 portie = 1 blokje (groot)


Momenteel niet beschikbaar

rucola paars

Deze week (wk6) kunnen we nog even verder plukken uit de allerlaatste exemplaren. Op de evaluatievergadering onvoldoende steun gekregen om opnieuw te planten. Wel zag ik in de voorbereiding op deze week dat ik nog één partij plantgoed besteld had bij m'n leverancier, dus komt in maart nog één maal terug...



Samen met de rode rucola eigenlijk vergelijkbaar met een portie asian mix!!





1p = 1 stukje


Momenteel niet beschikbaar

daslook

Deze week (wk17) vermoedelijk de laatste week beschikbaar dit seizoen en net nu kreeg ik nog twee leuke receptjes, zie hieronder!



Het zijn gesneden bladbusseltjes uit de tuin van twee van onze deelners. Dikke merci aan Nele en Marleen die dit product al ruim een maand oogsten voor ons. Een mooi voorbeeld van community/deel landbouw.



Daslook is bovendien super veelzijdig in de keuken!





Er bestaan verschillende lekkere receptjes op onze blog.



Zo zijn er twee daslook creaties net op de valreep toegevoegd: een gehaktschotel en een pastavariant. Dank je wel Wouter en Cindy.



De andere zijn gegroepeerd in een daslook kookboek en staan er al wat langer, maar zijn even leuk met dank aan Inge, Marleen en Jonas!


Momenteel niet beschikbaar

tijm

Nieuw vanaf deze week (wk33), schattige plantjes, gezaaid door Lea, ondertussen plukklaar.





1p = 1 potje


Momenteel niet beschikbaar

tomaat cherry Orange Fizz

Door de erg natte juli maand en de toenmalig begonnen tomatenplaag zijn er jammer genoeg niet veel rijpende tomaten meer.



Ik oogst wat ik nog kan deze week, dat zullen zowel grote als cherry tomaatjes zijn. Bestel maximaal 1 portie (groot OF cherry) per aangesloten persoon aub, dan kan ik er iedereen nog gunnen.





1p = @200gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat crazy cherry

Crazy cherry is een iets dikkere, maar mooi ronde en rode cherry tomaat





1p = @200gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat cherry dolly

Dolly is een geel, zuurzoet en duive-eivormig cherry tomaatje.





1p = @150gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat noire crimee

Deze "zwarte" soort is een oude variëteit. Mede daardoor vrij vatbaar voor de plaag.



De planten stonden erg mooi toen die toesloeg half juli, maar de tomaten rijpen blijkbaar toch af al zijn ze minder zoet dan normaal. Wel zeker goed voor passata, soep,... 





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat coeur de boeuf Liguria

Erg smaakvolle eerder zachte tomaat.



Vrij vatbaar voor de plaag die half juli toesloeg, heel wat productie verloren daardoor!





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd Andine Cornue

Andine Cornue is een puntvormige, rode en vaste vleestomaat. De kraag net onder het steeltje rijpt dit jaar wel moeilijk uit en blijft wat hard en gelig.





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat Cherry goldwin

Nu we deze week (wk40) oktober binnen gaan, naderen we ook het einde van het tomatenseizoen.



Er zijn er best nog wel wat, maar kies vanaf nu maximaal 2 soorten per week aub.





Voor cherry tomaatjes is 1 portie = 200gr


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd lemon boy

Leuke anekdote gehoord op het oogstfeest in 2019 waar de lemon boy ook in het buffet zat: 'als je je ogen dicht doet en je proeft deze tomaat, lijkt het wel of je kiwi eet ipv tomaat'... tja dat proef ik zelf niet helemaal, maar vond het toch frappant!





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd Orange queen

Orange Queen is een mooie oranje, bolvormige eettomaat.





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd Rose de Bern

Smaakvolle, maar zachte en roos gekleurde tomaat





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat gekleurd Russe Rouge

Nu we ons deze week (wk42) echt in oktober bevinden, naderen we ook het einde van het tomatenseizoen.



Er zijn er best nog wel wat, maar kies vanaf nu maximaal 2 soorten per week aub.





Voor vleestomaten is 1 portie = 2 kleine of 1 echt grote tomaat


Momenteel niet beschikbaar

tomaat normaal Maestria

Maestria is een typische alleskunner, goed om te eten, goed om mee te koken, bewaart goed, want ze zijn vrij stevig én nog es vrij groot ook :)





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

tomaat roma Colibri

Let op: ik oogst wat ik nog kan deze week, dat zullen zowel grote als cherry tomaatjes zijn. Bestel maximaal 1 portie (groot OF cherry) per aangesloten persoon aub, dan kan ik er iedereen nog gunnen.





1 portie = 1 stuk (groot) OF 150gr (cherry)


Momenteel niet beschikbaar

warmoes

Warmoes of snijbiet is een alleskunner, van soep tot gestoofd, in witte saus of in puree of quiche, het kan allemaal!





1 portie = 6 grote bladeren met steel


winterpostelein

Lekker crispy, sappig en lichtzoet multifunctioneel najaars- en winterslaatje. Ruim beschikbaar.





Recepttips: kan in mixslaatjes, maar even goed (vers versnipperd) in puree, soep of zelfs als krokante laag onder een gratin (zelf bv geprobeerd in 'shepards pie' en was heerlijk)!





1p = 1 blokje


tomaat tros grappelina

Grappelina tros is een middelgrote alleskunner die aan trosjes groeit, maar die ik individueel oogst om op de juiste rijpheid te kunnen leveren.





Voor trostomaten 1 portie = 3 tomaatjes


Momenteel niet beschikbaar

Tomaat green zebra

Speciale smaaktomaten, want zo zou ik green zebra wel willen omschrijven. Het is een tomaat die NIET smaakt als tomaat, just try en je zal merken...





1 portie = 2 stuks


Momenteel niet beschikbaar

salie

Nog een 2tal stuks in het aanbod van dit mooie plantje. Vorig jaar op de akker gestekt en verpot door Sabine, super merci nog es daarvoor !!





1p = 1potje


Momenteel niet beschikbaar

kiwano

yess, ik maak er feitelijk al 2 jaar reclame voor op de home- & faceboekpagina, maar sinds vorige week (wkk41) zijn de eerste rijpe kiwano's een feit op de Plukheyde. Nog heel beperkt, want feitelijk is het een experiment en is de zaai door omstandigheden (zaadleverancier leverde veel te laat) niet optimaal gebeurd. Maar als diegene die kunnen proeven hem smaken, plant ik er volgend jaar meer!


Momenteel niet beschikbaar

Kleinfruit

aardbei

Voor zij die nog niet konden langskomen op de akker, je kan nog steeds je eigen aardbeibak(ken) komen afhalen op de akker deze week! Lukt het echt niet, geef dan een seintje, dan kijk ik of ik er kan meenemen naar het afhaalpunt (zie ook nieuwsbrief).



Ik ben er bijna altijd, behalve tijdens de typische eeturen (8u30-9u ; 12-13u en 17-19u). Ik leg dan ook graag uit waar/wat/hoe.



Voor zij die de akker nog niet bezocht hebben, wegbeschijving via http://www.deplukheyde.be/contact.asp.


Momenteel niet beschikbaar

framboos

Er is framboos aangeplant in de Parochietuin die nu in productie aan het komen is!



Ga gerust plukken als je er tijd/zin in hebt, ze staan helemaal achteraan in die tuin. (zelf plukken, niet bestellen dus!!)



Het aantal is nog beperkt, dus ik kan niet beloven dat e nog hangen als jij er komt, maar als ik niets zeg worden die er hangen slecht en dat zou jammer zijn... Toegang tot de tuin is voorlopig nog langs de voorzijde, naast huisnr. 30 in de Dorpsstraat te Kampenhout



Lust je kersen, dan kan je er van het achterste boompje ook enkele plukken!



Let op, de voorste boom = noordkrieken en die mogen niet geplukt worden volgens de overeenkomst die ik met de Parochie kon maken!


Momenteel niet beschikbaar

zomer en herfstappel & peer

Misschien later dit oogstseizoen opnieuw beschikbaar dankzij één van onze deelnemers.


Momenteel niet beschikbaar

Plukeytjes en edelhertenvlees

edelhertenstoofvlees grof 500gr

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Dit stoofvlees bestaat uit grotere stukken. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 5 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar op rij getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie van 500gr kost 10,36 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenstoofvlees fijn 500gr

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Dit stoofvlees bestaat uit kleinere stukjes. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar op rij getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie van 500gr kost 10,36 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

schoudergebraad 600 gr/stuk

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde!  Dit vlees is een mooi stuk schoudergebraad met streefgewicht 600gr (550-650gr zegt Marijke, want nooit exact). Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Het schoudergebraad is volledig nieuw, maar nog beperkt in ons aanbod. Oorsprong is hetzelfde milieubewuste en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen na ontvangst vlees (of dus wanneer het gewicht bekend is) op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704) met vermelding van deelnemerscode.



kostprijs 20,09 euro per stuk van @600gr (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenburger

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Deze burger wordt gemaakt obv gekruid edelhertengehakt. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



2 edelhertenburgers (per 2 verpakt) kosten 4,85 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenbiefstuk 1x

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Deze biefstukjes zijn individueel verpakt. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie bevat 1 stuk vlees van 90gr en kost 3,60 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

edelhertenbiefstuk 2x

(op)Nieuw (éénmalig per seizoen) in het aanbod van de Plukheyde! Deze biefstukjes zijn per 2 verpakt. Recepten vind je in de pdf documenten op onze blog onder http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=23 en http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=48



Graag bestellen vóór vrijdag 05 november.



Het vlees zelf wordt (vacuüm verpakt en diepgevroren) @ half december geleverd! Al drie jaar getest én goed bevonden door heel wat deelnemers van de Plukheyde :) Oorsprong is het milieubewust en diervriendelijk bedrijf 'Edelhertenboerderij Hendriks', kennissen van boer Koen. Boerin Marijke werkt al jaren met vacuüm verpakte en diepgevroren pakketten





Apart te betalen graag voor eind november via overschrijving van het juiste bedrag + deelnemersnummer op rek nr van de Plukheyde (BE10735043292704).



1 portie bevat 2 stuks vlees, samen 250gr en kost 10 euro (btw in)


Momenteel niet beschikbaar

plukeytjes

Zowel onze kippen als die van Nancy en Jetmira krijgen graantjes en vooral ook restjes Plukheyde groentjes.



Kan niet slecht zijn...





1 portie = 6 eitjes waarvoor ik 2 euro vraag





!! Nancy heeft met de opbrengst van @150 porties afgelopen jaar 2020 steun gegeven aan de volgende doelen:




  • Zorghuis de Dijlevallei in Boortmeerbeek

  • Kom op tegen kanker

  • Gamrupa (Berg)

  • Rode kruis

  • Broederlijk delen

  • Animal rights


Momenteel niet beschikbaar

goed doel walnoten 500gr

De kinderen van deelneemster Vicky willen graag een goed doel steunen. Ze bieden hiervoor zelfgeraapte walnoten aan in zakjes van 500gr tegen de prijs van €2 die integraal naar het Dierenopvangcentrum van Zemst zal gaan.



Wil je graag steunen, bestel dan één of meerdere zakjes hier. Ik geef dit aantal door aan Vicky en zo staat het juiste aantal klaar!


Momenteel niet beschikbaar


Vergeet uw unieke code en gewenste afhaaldag niet in te geven bovenaan de pagina.

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2021 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie