Oogsttuin de Plukheyde
Bestel in oogsttuin de Plukheyde

Groenten, kruiden en kleinfruit bestellen


Als deelnemer van de Plukheyde krijg je iedere week toegang tot het actueel assortiment plukrijpe seizoensproducten. Bestellen kan doorlopend, maar slechts tot 20u de avond voor je afhaalt én niet tussen vrijdag 21 en zondagavond 22 uur. Dan plaatst boer Koen immers het aanbod voor de komende week online.

Kies hieronder voor het basispakket en laat je verrassen door de boer OF kies voor het basispakket aangevuld met zelf te bepalen extra’s OF stel volledig zelf je pakket samen. Het basispakket kan 1x/week worden besteld, zelf samengestelde pakketten kunnen 2x/week worden besteld.

Afhaalmomenten: woensdag en vrijdag van 18u tot 20u30 en een bestelling voor vrijdag KAN ook zaterdagochtend van 9u tot 11u afgehaald worden


TOON ALLES

Basispakketten

Basispakket

Deze week (wk3) loopt van 17 tot 22 januari.Voor zij die zich het bestellen makkelijk willen maken en vertrouwen op de keuze van de boer stel ik van juni tot januari iedere week een nieuw samengesteld basispakket samen.Kies je hiervoor, dan mag je altijd aanvullen met extra groenten of kruiden uit de rest van het actuele Plukheyde aanbod.Groe(n)tjes boer Koen

Wat is een basispakket? Dat komt zowat neer op de keuze van de boer volgens het seizoen en met minstens één of twee 'specialekes van de week'.  In een basispakket zitten steeds 6 tot 7 diverse groentjes waarvan ik de hoeveelheid in jouw pakket zal matchen met het aantal personen dat hoort bij jouw specifieke inschrijving. Eén portie ervan aanduiden is dus voldoende en als je bv met 2 volwassenen en 1 kindje inschreef geef ik 3 gele raapjes, 3 porties raapsteel, 3 porties prei, ... mee. Doel is voldoende van elke groente voor jouw gezin om een week te vullen.

Wil je naast de (deze wk3) 7 groentjes nog extra's bestellen van iets dat niet in het basispakket zit, dan mag dat gerust. Klick voor die producten wél het aantal specifiek gewenste porties aan !

Welke 7 groenten zitten er in het basispakket deze week (wk3)? Savooi classic, boerenkool, suikerbrood, warmoes, landkers, aardpeer en worteltjes.Groe(n)tjes boer Koen


Koolgroenten

boerenkool

Onze boerenkool staat nog steeds mooi!Blijft normaal ook beschikbaar tot begin april 2022 en wordt alleen maar lekkerder als het kouder wordt, want dan zetten de suikers in de bladeren zich om naar een zoetere vorm.

Nieuwe receptjes: met dank aan Suzanne, Sabine en Inge, ook voor de foto's
 1. Gezonde hapjes, zie pag2 op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=76

 2. Boerenkool-spinazietaart met ricotta en tonijn (zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=72)

 3. fijn snijden tot chips (zie ook foto), wassen en drogen !!, olie op spuiten, zout of kruiden naar keuze, even (max 10 min, net voor bruin worden) de oven in op 180°C, klaar !

 4. Deze chips kan je ook verbrokkelen in verschillende soepen !!

 5. Mixen met banaan tot smoothie = lekker en gezond ontbijt !!!

 6. Blancheren en invriezen om stukjes van het bevrozen blokje af te snijden voor sporadisch gebruik is erg handig !!!!

 7. Fijn snijden en blancheren en stoven in room zoals je met spinazie zou doen... SUPER !!!!!

1p = 5 grote bladeren, zéker goed voor 1 persoon


koolraap rutabaga

Uiterlijk niet de meest sexy groente, maar zeker een erg veelzijdige! Bruikbaar in soep, stoofschotels, groentelasagna. Je kan er ook rosti's mee maken of ze raspen in slaatjes...Bewaart ook super, zelfs na snijden, dus je hoeft niet alles in een keer te gebruiken! 

Recepttips: Maakt een soep wat dikker en 'flourig', koolraap is ook zeer geschikt voor stoven: snel klaar en zacht van smaak, of in combinatie met andere groenten zoals schorseneer, yacon, biet, wortel, raap, ... En last but not least, je kan er rosti's van maken of groentenvellen van snijden voor een lasagna

1p = 1 stuk, goed voor 3 tot 4 personen


palmkool

Onze palmkool staat mooi donkergroen en is normaal beschikbaar tot eind maart!Gebruik vergelijkbaar met boerenkool, maar de smaak is toch weer net anders én je hoeft slechts één centrale bladnerf te verwijderen voor het klaarmaken.Recepttips 
 1. zie ook alle recepttips bij boerenkool !

 2. en ook via Griet in onze blog, zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=69 !!

 3. Nog wat meer input over gezonde chips van Yora in onze blog http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=37

1 portie = 6 mooie&grote bladeren, zéker voldoende voor 1 persoon


rammenas blauer herbst und winter

Rammenas wordt ook wel eens winterradijs genoemd en blauer herbst und winter is een pittige soort met vrij grote en mooi blauwpaars gevormde knollen die verder wel 'gewoon' spierwit vruchtvlees hebben.Mooi gegroeid

Recepttip: Heerlijk in stoofschotels, om soepen 'bij te kruiden' of te raspen in je slaatjes. Zou in dunne schijfjes op een bakplaat in de oven ook heerlijk carameliseren en dito smaken zegt Michael!


rammenas daikon violet bravo

Violet Bravo daikon is een ovale soort winterradijs met een zachte, licht pittige en tegelijk bijna zoete smaak die je kan raspen of in schijfjes snijden voor al je slaatjes. Even goed als smaakmaker voor al je soepen en stoofschotels.Met het mooie paarse vlees binnenin (foto midden) kan je bovendien mooie creaties maken...

1p = 2 stuks


rammenas daikon Noir Long

Deze rammenas/daikon is het hele najaar langzaam biijven doorgroeien waardoor het ondertussen mooie 'lange radijzen met wit vlees en zwarte schil' zijn. Ze zijn ook vrij pittig. Zie foto rechts.

Recepttip: tof als schijfjes of geraspt in je slaatjes, zeker wanneer je de kleurtjes variëreert met paars en puur wit.

1p = 1 grote of 2 kleine stuks


savooi deadon

Savooi deadon is bij de doorwinterde Plukheyde deelnemer gekend als een zeer lekkere meerwaarde onder de herfst- en winterkolen.Het is een kruising tussen de klassieke savooi en witte kool, daardoor zijn de bladeren minder geribbeld en de buitenste bladeren bovendien een mooie paarse kleur. De smaak is zachter en zoeter tov de classic en daarom zeker bij kinderen gesmaakt!

1 portie = 1 kool zeker goed voor 3 personen


spitskool paars

De laatste (echt) kleine, maar wel vaste exemplaren.Paarse spitskool is best wel speciaal en vooral lekker in koolsalades. Nog fijner/zachter van smaak dan rode kool, maar met een vergelijkbare kleur.

1 portie = 2 of 3 stukjes, samen goed voor 2 tot 3 personen


spruitjes classic

Deze week (wk1) pluk ik de 11e week spruitjes. Ze blijven de hele winter door beschikbaar tot begin april.Het vergt echter wel wat tijd om ze geplukt te krijgen én het is ook beter voor de planten om ze geleidelijk te plukken, dan krijgen de jongere spruitjes tijd om te dikken en een continu aanbod te verzekeren!Vorig oogstseizoen heb ik ze in die zin met succes alternerend per week beschikbaar gesteld voor de even versus oneven deelnemerscodes. Ik wil dit dan ook dit jaar opnieuw doen en zal deze week (wk3) zijn het de oneven deelnemerscodes. Volgende week is het terug aan de even codes enz. Dank alvast om hier bij het bestellen rekening mee te houden!.

1 portie = 200gr


Bladgroenten

knolselder

Onze knolselder is mooi/dik gegroeid.Da's dan weer een voordeel na de natte zomer, want het dikken van de knol vergt veel water. Wel jammer dat het blad bij te veel regen makkelijker ziek wordt zodat daar nu wat minder van over blijft...

1p = 1 stuk zeker goed voor 2 personen


krulpeterselie

Krulpeterselie is een klassieke smaakmaker die bijna doorlopend beschikbaar is op de Plukheyde!De reeks waaruit we nu plukken is de laatste van het seizoen en bevat wel kleinere planten dan gemiddeld.

Steeds 1 blokje per portie


bladpeterselie

Bladpeterselie is een klassieke smaakmaker die bijna doorlopend beschikbaar is op de Plukheyde!De reeks waaruit we nu plukken is de laatste van het seizoen en bevat wel kleinere planten dan gemiddeld.Zit boordevol vitamine C, per gewichtseenheid zelfs meer dan in appelsienen! Smakelijk!!

1p is steeds 1 blokje


roodlof rubro

Roodlof of radicchio is een echte najaars- en winterspecialiteit die je perfect kan mixen als sla-aanvulling (lekker bitter) en die nog lang bewaart ook.Mooi gegroeid én ruim beschikbaar!

1p = 1 grote of twee kleinere bolletjes


sla veldsla

Een typisch seizoensproduct voor herfst, winter en vroege lente, donkergroen en boterzacht.Door het erg natte weer is de bodem in de koepelserres de vorige weken verschillende malen ondergelopen (zie ook foto). Dit heeft de groei van nieuwe plantingen fel geremd en ook veel mini slakjes geactiveerd die samen het kleine plantgoed van oa spinazie, raapsteel, winterpostelein en veldsla kaal vreten... daardoor zijn dit even de allerlaatste oogstklare planten :(

Typisch voor het winter en vroege lente seizoen en ideaal om te mixen met andere mini slavariëteiten zoals babyleaf, winterpostelein, asian mix of rucola, maar even goed met witloof :) Veldsla bevat extra veel Mg volgens mijn apotheker!

1p = 2 blokjes


suikerbrood

Groenlof of suikerbrood blijft normaal tot en met februari vanuit opeenvolgende reeksen continu en ruim beschikbaar.

Suikerbrood of groenlof is een echt najaarsproduct, familie van witloof en kan evenzo gebruikt worden in de keuken. Recepttips: Je kan het rauw eten (de meer vlezige onderste bladstukken worden veel gebruikt in slamixen in de winkel en zijn na wat vorst in de winter ook minder bitter, bijna zoet!!, maar je kan het evengoed stoven of zelfs voor de klassieker met kaas en ham in de oven gebruiken!

1p = 1 stuk (let wel zo'n stuk is minstens 3 x zo groot als een witloofkrop...)


snijselder holpijp

Een proefteelt op de Plukheyde die we dus voor het eerst teelden in 2021.Holpijp is een oudere soort selder die meer vorstbestendig is, maar ook wel wat meer vezelig dus vooral bruikbaar als smaakmaker voor soepen en sauzen!Ik snij per portie een 6 tal kleine steeltjs van het iedere week krimpende plantrozet van deze selder. Zo kan ik ze jullie nog even leveren...

1 portie = 6 (snij)steeltjes


Vruchtgroenten buiten

Wortelgroenten

pastinaak

Sinds eind oktober oogsten we mooi mooi gegroeide pastinaak!Recepttip1 voor pastinaak walnoot(cup)cake!

Recepttip2 samen met wotelpeterselie en/of wortel en/of raap in stoofschotels of ook in soep zie pastinaaksoep met peer en nog heel wat andere recpeptjes op onze blog.

1p = 1 grote of 2 kleinere stuks


schorseneer

Sind eind oktober is dit typische najaars- en winterproduct beschikbaar. Schorseneer is iets meer werk in de keuken, maar als je ze kuist onder water is het vrij makkelijk en vooral geen (vinger)plakboel.Recepttips
 1. via een collega boer: halfzacht stomen en rollen tot een kroket (zoals met aardappelkroketten) en dan frituren! Dat frituren lukt trouwens ook zonder jasje liet deelneemster Lut me weten. Zie https://www.mijnspar.be/recepten/frietjes-van-schorseneren en haar kinderen vonden het super :)

 2. kok Loïc op VTM van het programma 'zot van koken' kwam er vorig jaar op de Plukheyde halen (zie foto) om ze te bereiden op een originele manier. Er zijn hierbij leuke beelden gefilmd op onze akker die je kan bekijken via VTM go!!

 3. 'kids-proof' uit onze eigen community via deelneemster Nele vind je op onze blog op http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=53 maar dan in de pdf bijlage van die pagina.

1 portie = 3 mooie stokken én de mogelijkheid enkele kleine naar keuze bij te nemen


witloof

Let op: bestel nu (1e week januari) het witloof dat je wenst voor volgende week (wk2 van 2022) in je groentenpakket!En vergeet bij de afhaling van je groenten deze week (wk1) niet het witloof dat je bestelde afgelopen zondag 02 januari.Witloof is immers de enige groente op de Plukheyde die ik niet zelf teel en die ik zoals vorig seizoen 1 op 1 doorreken aan de prijs van 3,25 euro/kg. Ik zal dit doen door in 2x en dus telkens per 3 maanden (in januari en april) een afrekening op te maken van wat je bestelde.

1 portie = 250gr

Lekker typische regiogroente die op de Plukheyde beschikbaar is door samenwerking met Danny Schoevaerts. Danny is samen met vele andere 'doorwinterde' witloofboeren actief in onze regio, maar ik kan er maar met één samenwerken hé ...Danny is trouwens net zoals de Plukheyde een Kampenhoutse 'duurzame held'. Click op de link voor meer info!


wortel Nantaise

We zijn begonnen in de laatste reeks wortel(tjes) van seizoen 2021.De groei is door het natte najaarsweer wat minder, de wortels zijn dus duidelijk minder groot dan de oxhella wortels die ik oogste voor Nieuwjaar.De plaats waar ze staan is momenteel ook erg modderig, dus de wortels die ik oogst zelf ook. Ze hebben ook wel last van wormgangetjes, mijn excuses daarvoor!

Nantaise is een langwerpige, klassiek oranje en zoete wortel.

1p = 200gr


wortelpeterselie

De allerlaatste wortelpeterselie deze week, het natte weer en woelmuizen hebben de productie fel verlaagd... Blijkbaar wordt wortelpeterselie veel sneller rot in een nat jaar!Wortelpeterselie is een typische herfst en wintergroente. Leunt voor het gebruik in de keuken sterk aan bij knolselder, maar ook zeer goed in stoofschotels...

Wortelpeterselie is rijk van smaak en bevat naast proteïnen veel calcium, ijzer, caroteen en de vitaminen B2 en C. Bovendien is het blad bruikbaar zoals dit van bladpeterselie.

1 portie = 2 stuks


Bol-, knol- en stengelgroenten

Aardappel Twinner

De meeste deelnemers hebben hun aardappelen kunnen afhalen op de akker.Voor iedereen die er nog geen kon afhalen, bestel er gerust voor deze week, van Twinner rest nog 75 tot 100kg stock

Twinner is een halfvast tot halfbloemige variëteit waar je ook frietjes van kan maken.Noodgedwongen alternatief voor bloemige aardappelen Connect en Alouette die momenteel uitgeput zijn.

1p = 300gr


aardappel Twister

De meeste deelnemers hebben hun aardappelen kunnen afhalen op de akker.Voor iedereen die er nog geen kon afhalen, bestel er gerust voor deze week, Twister zal wel deze week uitgeput zijn.

Twister is vastkokend, heeft een gele vleeskleur en is volgens de pootgoedleverancier ook geschikt voor frietjes!!

1 portie = 250 gr


ajuin rood

Alle rode ui werd begin oktober binnen gehaald, ze zijn goed en vast gegroeid.

1p = 3 tot 6 grote of kleinere uien


biet chioggia

Jammer genoeg de enige bietensoort die ik momenteel (voldoende dik) kan aanbieden.De rode en gele bietjes die nog restten op het veld zijn (nog) te klein...

Chioggia bietjes zijn een 'bijna vergeten', zoete tweekleurige en vooral lekkere groente

1 portie = 3 bietjes


prei winter

We zijn begin december gestart met de pluk van winterprei.Deze is meer vorstbestendig, maar iets minder zoet van smaak dan de herfstprei. Winterprei heeft een vastere schacht die overgaat van wit over lichtgroen in mooi blauwgroen loof.

1p = 1 stevig stuk


stengelui

Perfect voor een winters slaatje 

1 potie = 1 blokje met 4 tot 5 stengels


yacon

De yacon die ik oogst staat momenteel erg nat en zijn dus erg modderig (zie foto). Ik hoop vooral dat de knollen niet rotten... Erg veelzijdig in de keuken: kan in soep, maar even goed in de wok, of zelfs als verse snack(in dat laatste geval best enkele dagen laten liggen, dan worden de knollen nog zoeter...)

Deze groente is ERG gezond omdat de suikers ervan pas worden opgenomen in de dikke darm en dus een erg laag glycemische index genereren. Yacon is dan ook een perfect zoetmiddel voor diabetici, maar je kan er ook erg lekkere soep van koken of het gewoon vers eten als tussendoortje of wokken of ... Enkele recepten vinden jullie hier http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=20

1p = 300gr


aardpeer

We zijn half november gestart met de oogst van aardpeer.Aardpeer is een typische herfst en wintergroente die waar hij groeie onder de grond zeker tegen wat vrieskou bestand is...

Het is een veelzijdig product, van verrassende taartjes tot soep, zie receptjes http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=56 tot de soep die ik in 2018 op de kerstmarkt heb gebruikt in combinatie met een heel lekkere pesto van boerenkool zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=49.

1 portie = 300gr


zonnewortel

We zijn half november gestart met de oogst van zonnewortel.Typische herfst- en wintergroente die waar hij groeit onder de grond zeker bestand is tegen wat vrieskou.

De zonnewortel is een broertje van de aardpeer en wordt in Europa vooral door hobbyisten gekweekt én geeft bij mensen die wat last hebben van hun darmen bij aardpeer bij zonneworgtel minder problemen.De knol kan zowel rauw, gekookt of gebakken gegeten worden en smaakt licht zoet en notig.Zonnewortels bevatten inuline. Inuline en zijn afbraakproducten, fructo-oligosachariden, worden als zoetstof gebruikt bij suikervrije diëten voor onder andere diabetici aangezien ze de suikerspiegel niet beïnvloeden.

1 portie = 250gr


Peulgroenten

Kruiden en vruchtgroenten tunnel

koriander

Koriander is net zoals peterselie een klassieke smaakmaker die op de Plukheyde bijna doorlopend beschikbaar is.Ze waren ook afgeschermd tegen de vrieskoude en een check gisteren leerde me dat de kwaliteit zeker nog goed zit.

1 portie = 1 blokje


landkers

Een typisch najaars- en winterproduct dat dit jaar erg mooi is gegroeid. Sinds begin september ruim beschikbaar.Doe je het in de soep, dan krijg je echter een heerlijk zachte, maar karaktervolle smaak als je het recept volgt uit onze bundel met 26 vergeten of minder gekende groentjes van a tot z en dan natuurlijk onder de letter l zie http://www.deplukheyde.be/blog.asp?c=det&id=25

1 portie = 1 blokje


raapsteel

Een typisch najaars- en winterproduct dat sinds begin september beschikbaar is.Licht pittig slaatje met krokante en sappige steeltjes.

Recepttip: Vorige week een lekkere recepttip in een groententaart gekregen via deelneemster Greet! Ook erg lekker vers fijngesnipperd in puree met wat ei en sjalot + scheutje azijn. Of ook tof: een Italiaanse tip van deelneemster Francesca waar ook deelneemster Ester erg enthousiast over is: zie onze blog: Orecchiette alle cime di rapa Er zijn twee versies: de eenvoudige én de gepimpte met broccoli en rode peper aan toe (bron: Lekker Vega, herfstnummer 2021, Vegetariërsbond)

1p = 1 blokje


warmoes

Warmoes of snijbiet is een alleskunner, van soep tot gestoofd, in witte saus of in puree of quiche, het kan allemaal!

1 portie = 6 grote bladeren met steel


winterpostelein

Door het erg natte weer is de bodem in de koepelserres de vorige weken verschillende malen ondergelopen (zie ook foto). Dit heeft de groei van nieuwe plantingen fel geremd en ook veel mini slakjes geactiveerd die samen het kleine plantgoed van oa spinazie, raapsteel, winterpostelein en veldsla kaal vreten... daardoor zijn er nu (wk3) even enkel nog plantjes met wraatschade die dus heel wat afgegeten blad bevatten, maar wel nog crispy steeltjes die ook nog typische sappig en lichtzoet zijn.

Recepttips: kan in mixslaatjes, maar even goed (vers versnipperd) in puree, soep of zelfs als krokante laag onder een gratin (zelf bv geprobeerd in 'shepards pie' en was heerlijk)!

1p = 1 blokje


Kleinfruit

Plukeytjes en edelhertenvlees


Vergeet uw unieke code en gewenste afhaaldag niet in te geven bovenaan de pagina.

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2022 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie