Oogsttuin de Plukheyde
Blogberichten van de Plukheyde

Recepten en ervaringen van Plukheyde deelnemers

Wil jij ook iets delen? Neem dan contact met onze blogger!

BLOGCONTACT »Er wordt behoorlijk wat show gestolen op de Plukheyde

Er wordt behoorlijk wat show gestolen op de Plukheyde

De Plukheyde is niet meer te herkennen. Vroeger dan verwacht lijkt het hoogzomer. Van de weerbots zorgt de droogte voor wat extra werk en stress, maar dat neemt niet weg dat ik oeverloos geniet van alles wat vandaag al groeit en bloeit. Een show met vandaag net geen 40 ‘plukbare’ seizoensgroenten en kruiden in de hoofdrol.

De koolgewassen zoals spitskool en broccoli zijn deze week in topvorm. Ondanks de droogte, mag ik wel zeggen. Die kerels houden namelijk al eens van een emmer water. Gelukkig zijn we in Kampenhout gezegend met een vruchtbare bodem en heb ik in het vroege voorjaar veel groencompost toegevoegd die extra water vasthoudt. Om de snelle verdamping wat te counteren, leg ik bovendien een doek over de gewassen. Dat schept een microklimaat waar kolen duidelijk een gezellige tijd in beleven.

Klaar voor een smaakboost?

Alleen de romanesco heeft het ondanks alle goede zorgen moeilijk gehad. Door haar grappige maar heel open structuur is de juffrouw tijdens de droogte van kleur verschoten en ook snel beginnen doorschieten.

Ook koolrabi ondervindt deels gevolgen van de droogte. Onze vriend durft al eens wat taaier uit de grond te komen. Een natuurlijke reactie om zich te beschermen tegen verdamping. Maar zoals dat gaat met vlees heeft een hardere structuur meteen een positief effect op de smaak. In frietjes gesneden, geblancheerd en nadien met wat olijfolie geroosterd in de oven blijft koolrabi dé delicatesse van dit oogstmoment. En bovendien: super gezond precies vanwege de voedingsvezel, maar ook door de calcium-, vitamine C- en magnesium-boost die je van deze stengelknol achter de kiezen krijgt!

Het weer, het weer, altijd weer dat weer

We gaan niet klagen omdat het zomer is. Het weer nemen zoals het komt maakt deel uit van de CSA-filosofie. Het weerrisico probeer ik als boer te minimaliseren maar ook als deelnemer draag je ook een deel van het risico. Door bijvoorbeeld niet te verwachten dat alle groenten eruit zien zoals supermarkten ons dat willen doen geloven. Er zijn nu eenmaal ook ‘lelijke’ eendjes, die het commerciële circuit nooit halen hoewel ze even lekker en gezond zijn. Voor mij zijn deze underdogs een bewijs van echtheid. Net als de beauties bied ik ze met veel liefde aan op het afhaalpunt. Het is mee aan de deelnemers om te beslissen of ze een plaats verdienen op de keukentafel.

Top bollen

Wie de voorbije weken zonder meer de show gestolen heeft, zijn de sluimer- en de doperwten. Er was een deelneemster die nog nooit doperwten had gedopt. Toen ik het haar voor toonde, ging er een wereld voor haar open. De week daarop wou ze er opnieuw. Helaas had ik geen tijd gehad om er te plukken. Doperwten en peulen oogsten is immers een arbeidsintensieve bezigheid. Ruim drie uur plukken levert maximaal 15kg op. De jongedame had er alle begrip voor en dus is ze later die week op onze tweede afhaaldag speciaal teruggekomen. Terecht, want het zijn top bollen!

Top potten

Ik heb daarnaast ook top potten! Erfstukken van mijn opa. Stevige dingen die meer dan 60 jaar oud zijn en die intussen de speeltuin voor de basilicum zijn geworden. Hun aarden wand laat de traaggroeiers rustig ademen en door het grote gat in de bodem kunnen de wortels diep doordringen in de vaste grond. En dat vinden ze blijkbaar heerlijk. De planten zijn stevig en stralen van weelde. Net zoals jullie zomerse slaatjes zullen doen!

Kom je straks proeven?

CSA-boer Koen

 

BESTEL NU »   CONTACTEER MIJ »

Lees ook

de Plukheyde | Koen Tierens & Inge Vermeesch
Brouwerijstraat 56 | 1910 Kampenhout
0477 66 01 31 | Koen@deplukheyde.be

Volg oogsttuin de Plukheyde op Facebook

© 2022 de Plukheyde - Voorwaarden - Privacy StatementFlockdesign & KLA-4 Communicatie