Gelei van groene tomaten - deplukheyde.be

Gelei van groene tomaten

bron: Diana’s mooie moestuin

Recept voor ongeveer 3 potten van 250 gram
INGREDIËNTEN:
1 deciliter appelsap (zelf geperst of anders appeldiksap)
600 gram onrijpe groene tomaten
2 grote groene zure appels = ongeveer 250 gram schoon gewicht)
2 limoenen
ongeveer 300 gram suiker
2 takjes munt
1 deciliter witte rum (optioneel)

RECEPT:
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes, doe in een pan. Was de tomaten, snijd ze doormidden en verwijder de kern bij de kroon. Snijd in stukjes en voeg toe aan de appel stukjes. Boen de 2 limoenen schoon en rasp met een fijne rasp de schil van beide limoenen en voeg dat toe aan het groene tomaten/appel-mengsel. Pers vervolgens het citroensap uit maar zet dat apart. Voeg het appelsap toe aan het appel-groene tomatenmengsel. Zet de pan op laag vuur en breng al roerende aan de kook. Pas de eerste paar minuten op, omdat er weinig vocht in de pan zit kan het geheel wat makkelijker aanbraden. Als de tomaten en appels hun vocht los beginnen te laten kun je het vuur wat hoger zetten, blijf af en toe roeren. Voeg nu de takjes munt toe. Kook de appels en tomaten in ongeveer 15 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
Giet het mengsel door een zeef of neteldoek. Ik heb zelf een fijne zeef gebruikt, hoe grover de zeef, des te meer vezels van de appel zullen er ook mee gaan, hoe fijner de zeef of doek, des te helderder wordt de gelei. Laat in enkele uren uitlekken. De pulp kan daarna worden weggegooid, het opgevangen sap weeg je. Ik had zelf bijna 500 gram sap en voegde daar 300 gram suiker aan toe. Breng dit weer aan de kook en kook ongeveer een half uur tot de gelei de juiste dikte heeft (controleer dit door een schepje gelei op een bordje te doen en dit een paar minuten in de vriezer te zetten).
Voeg nu het limoensap en de witte rum (optioneel) toe. Terwijl het geheel nu nog een paar minuten wat inkookt (want door sap en rum is de gelei weer wat verdund) kun je de potjes schoonmaken, met soda en heet water en steriliseer ze door ze te vullen met kokendheet water. Laat het hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes kunt gaan vullen (door het kokendhete water kunnen er geen bacteriën groeien).
Giet het hete water uit de potten en deksels, vul de potten, sluit ze af en zet de potten ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.
Controleer na afkoeling of de potten vacuüm zijn. Potten die vacuüm zijn kun je ruim een jaar bewaren, potten die niet vacuüm zijn en potten die je open hebt gemaakt bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op.

PERSOONLIJKE FEEDBACK VAN DE AUTEUR:

Ik vind dit zelf erg lekker! De combinatie van ingrediënten doet me denken aan de lente of zomer en aan een mojito.
Het is een frisse, bijna zurige gelei geworden die de hoeveelheid suiker nodig heeft om zoet genoeg te maken, maar eventueel kun je zelf de hoeveelheid suiker aanpassen aan je eigen wensen (het hangt bv ook van de hoeveelheid limoensap die je uit de 2 limoentjes haalt, hoe zuur de appels zijn, etc.).
Afhankelijk van het soort appels en hoe grof of fijn je die zeeft kunnen er wat vezels in de gelei zitten (zoals die ook in appelmoes zitten). Hier had ik de gelei iets te lang laten koken, ze is wat dik geworden, ik heb de kooktijd aangepast in dit recept maar het blijft bij alle soorten jam, gelei en confituur altijd belangrijk om de dikte te controleren want die hangt mede af ook van bijvoorbeeld de soort en rijpheid van de appels. Hier was de gelei zo stevig dat ze niet meer wilde zakken, maar gelukkig nog zacht genoeg om gewoon te kunnensmeren.
Kortom; een erg lekkere gelei! Er is wel één ding: onrijpe tomaten zijn licht giftig: ze bevatten solanine en tomatine. Vroeger werd er gezegd dat deze licht giftige stoffen door het koken onschadelijk werden gemaakt. Ondertussen geven websites zoals die van het voedingscentrum aan dat dat niet het geval is en de licht giftige stoffen dus ook na verhitting nog aanwezig zijn (wel in een lagere dosis).
Of je groene onrijpe tomaten wilt eten zul je zelf moeten bepalen. In een kleine hoeveelheid jam zit ongetwijfeld maar weinig van de giftige stoffen (in Amerika wordt er met onrijpe tomaten bijvoorbeeld veel meer gekookt, denk aan Fried Green Tomatoes, Sweet Green Wheels, pickles en chutney). In ieder geval is het verstandig om er niet teveel van te eten (al doe je dat bij jam of chutney niet, lijkt mij). Wij hebben deze gelei ondertussen al een paar keer op een cracker gegeten en allebei nergens last van gehad. Solanine komt overigens ook voor in aubergines en aardappelen, kijk voor meer informatie over solanine op Wikipedia.