Over ons - deplukheyde.be

Visie en Kerncijfers vandaag

De Plukheyde VISIE in één woord: CSA (klik voor meer info)

De Plukheyde VISIE in twee zinnen:

“Via korte keten, keuzevrij en flexibel ecologische seizoensgroenten , kruiden en kleinfruit voorzien voor een lokale community die mee het risico draagt. Samen leven we voor, maar zeker ook van het bedrijf.”

Wat vooraf ging

Ik ben een boerenzoon, een echte. Als kleine jongen werkte ik al mee in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders en zag ik met hoeveel goesting zij iedere dag met hun groenten bezig waren. Toen ik zelf een studiekeuze moest maken, heb ik geen seconde getwijfeld: bio-ingenieur, optie landbouwkunde. Die opleiding was me op het lijf geschreven. In 2001 haalde ik aansluitend mijn doctoraat in de Toegepaste Biologische Wetenschappen over plantenziekten.

Via een omweg bij twee grote tuinbouwtoeleveranciers kwam ik in 2007 bij AVBS terecht: dé sierteelt en groenfederatie. Als secretaris en consulent bloemisterij en snijbloemen verdedigde ik met veel passie de belangen van de telers, informeerde hen en verzorgde externe contacten. Ik stond ook in voor de promotie van hun producten, het beroep en de algemene organisatie van de federatie. Een boeiende een leerrijke missie, waarbij ik tien jaar lang mijn kennis en een netwerk opbouwde.

de Plukheyde van start tot nu

Ik ontmoette tijdens een studieuitstap als sierteeltconsulent CSA boer Michiel rond Gent. Hij plantte het virus in mij om zelf weer op het veld te staan. Daardoor startte ik begin 2017 de Plukheyde. Van een braakliggende akker ging het snel tot een wekelijks aanbod groenten dat na het eerste seizoen opliep tot ruim 150 soorten. de Plukheyde telde toen 58 deelnemende gezinnen, goed voor 132 mensen en heel wat nieuwe inzichten en toekomstplannen.

In 2018 boorden we naar water en investeerden we in eigen elektriciteitsproductie via zonnepanelen en batterijen. Gelukkig maar, want het was het eerste van drie opeenvolgende warme en drogere jaren. Hierdoor kunnen we al zeven seizoenen het jaar rond (47 weken!) een uitgebreid aanbod (h)eerlijke groenten, kruiden en een beetje kleinfruit verzekeren. Ook in de tegenwoordig nattere winters helpt zonneënergie ons bij het wegpompen van een teveel aan water via peilgestuurde drainage van de bodem in onze nieuwe rolserres die er stelselmatig kwamen tussen 2022 en ’24.

Tussendoor kwam er ook een hoogpotige tractor die ons in staat stelt efficiënter te planten, water te geven en vanaf 2024 ook te schoffelen met een speciale wiedeg van de nieuwste generatie.

Toch zijn niet alleen investeringen in materiaal, maar evenzo in mensen en community belangrijk. Centraal in de visie van de Plukheyde staan immers CSA én keuze. We doen dan ook heel wat activiteiten, delen ervaringen en recepten die je kan terugvinden in onze blog en wie daar goesting voor heeft, is altijd welkom om zelf een handje toe te steken. Dat zit mee in CSA: delen, verbinden en beleven!

En wat keuze betreft, die vind je in onze pakketformules. Kies je voor het basispakket, dan volg je een groot deel van het jaar de keuze van de boer, kies je voor het flexpakket dan stel je volledig zelf jouw pakket samen. Vandaag doen ruim 110 gezinnen en zo’n 250 mensen dit al. En omdat het leven en de keuzes van deelnemers ook niet stil staat is er ook in 2024 beperkt ruimte voor nieuwe Plukheyde deelnemers! Misschien jij wel?

Neem ook een kijkje op

bio certificatie op de Plukheyde gebeurt door een onafhankelijk controlebureau

de Plukheyde is lid van het CSA Netwerk Vlaanderen

het Plukheyde ophaalpunt vind je in het brouwersgebouw van het Labo-Café

de Plukheyde werkt samen met Beesy.

100% organic products produced by busy bees

Wil je als klas of groep de Plukheyde bezoeken? Dat kan!

Ik bespreek graag met je hoe, wat, wanneer.

de Plukheyde werkte samen met Edelhertenboerderij Hendriks.

Puur natuur – Perfect product – Pioniers met passie