Gezonde koolbladeren voor KUL sprinkhaan onderzoek - deplukheyde.be

Gezonde koolbladeren voor KUL sprinkhaan onderzoek

Aan de KUL zijn heel wat onderzoeksgroepen actief.

Via via kwam boer Koen in contact met een groep die oa onderzoek verricht op de neurologische processen achter kleur en gedrag van sprinkhanen bij de paring.

Deze insecten zijn erg kieskeurig in hun dieet en leven in het labo hoofdzakelijk van koolbladeren. Daarbij is het van het grootste belang dat die bladeren “onbehandeld” bleven tijdens hun groei.

Bladeren die opgehaald worden op de Plukheyde blijken alvast helemaal in orde wat dat betreft. Tijdens de afgelopen twee jaar werden immers regelmatig bloemkoolbladeren verzameld zoals op de foto hierboven. Links onder zie je de bloemkolen voor de deelnemers, rechts boven het verzamelen van vers blad voor de sprinkhanen.

Met bladeren van de Plukheyde voelden de beestjes zich alvast beter dan bij willekeurig aangekochte bladeren in een bio-supermarkt.

Meteen de reden waarom een onderzoeker van de betrokken groep woonachtig in Holsbeek en dus toch op een aanzienlijke afstand van Kampenhout, sinds kort ook wekelijks langs komt bij de Plukheyde voor haar portie “Korte Keten – gezonde groenten eten”!

Daar word ik als boer extra gelukkig van, want dit soort verhalen doen me nog meer gaan voor deze Plukheyde visie.

Groe(n)tjes boer Koen